Catalunya Nord Societat i identitat: mancances (Oliver Saquer)

  • L'Oliver, obre avui, una reflexió sobre la identitat dels nord-catalans i la situació del català a Catalunya Nord a partir de la lectura de “Catalunya Nord Societat i identitat Reflexions, vivències i panorama català”. Al mes de novembre vaig comprar el recent “Catalunya Nord Societat i identitat Reflexions, vivències i panorama català” llibre escrit per Alà Baylac-Ferrer catedràtic a la universitat de Perpinyà. Per Internet he trobat poques mencions de l’existència del llibre i molts poques informacions sobre el contingut...>>

VilaWeb
Redacció
03.01.2010 - 11:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dm. 3 de gener del 2010

El Punt (06/11/09) esmentava que “ens dóna un balanç cultural i societal esperançador per començar amb serenitat i orgull un segle XXI que serà català”. Sembla que l’única altra informació sobre el llibre sigui el resum de la contraportada: “[el llibre]  és el resultat de vint anys d’implicació, d’estudi i de viscut en la societat de Catalunya Nord i en les entitats de promoció de la llengua catalana. També vol ser una síntesi del que cal saber per comprendre la identitat catalana en aquestes parts septentrionals del país. Recorrent la situació de la llengua i el seu ensenyament, la identitat amagada i reivindicada, l’economia, la demografia i la cultura de Catalunya Nord a principis del segle XXI, s’intenta fer una aproximació a l’essència del país per incitar a aprofundir la recerca i la reflexio sobre una terra encara massa desconeguda des de la seua òptica catalana”.

En aquest període de festes nadalenques és un llibre per regalar a totes les persones que volen entendre millor la situació del català a Catalunya Nord.

 

Ara bé, en aquesta crònica voldria destacar les mancances del llibre pel que fa la identitat dels nord-catalans i la situació del català a Catalunya Nord.

Alà Baylac-Ferrer destaca principalment el tema de la vivència de la catalanitat i del català en la part “Els signes de catalanitat avui dia”. L’investigador sintetitza una multitud d’aspectes que relacionen sobretot amb la visibilitat de la llengua catalana, i la comunicació/producció/creació en català a Catalunya Nord: els noms de pobles, les plaques de carrers, els noms de la gent, documentaciô turistica i botigues, la bandera catalana, el terme «catalan/català», Monuments, museus, Mitjans de comunicació, Festes i tradicions, Institucions i entitats pel català, dues editorials, Cançó i literatura, USAP, Folclore i catalanisme light, Intercanvis i contactes nord-sud,i  Linia d’alta tensió. Em sembla que falta destacar d’altres aspectes.

Pel que fa la relació català i economia a Catalunya Nord caldria esmentar el suport i/o participació d’empreses a esdeveniments (rifla en català, Nit de Sant Jordi de Perpinyà, fira d’entitats del Correllengua…) en l’àmbit de la llengua i identitat catalanes. Vegeu per exemple la meva crònica del 26 de maig del 2008 a http://www.vilaweb.cat/noticia/2870549/noticia.html

 

En llegir la subpart “Intercanvis i contactes nord-sud” em va estranyar l’absència del nom de les institucions transfrontereres (Euroregió, CTP, Eurodistricte català…) que tenen un impacte positiu sobre la identitat catalana i la llengua catalanes a Catalunya Nord. Encara que aquestes institucions comuniquin poques sobre les relacions que construeixen, aquestes relacions tenen un efecte positiu i indirecte sobre la percepció del la identitat catalana i la llengua catalanes a Catalunya Nord.

També em va estranyar no trobar evocat el pes del turisme sud-català en l’economia nord-catalana.  Vegeu per exemple la meva crònica del 20 d’agost del 2007 a http://www.vilaweb.cat/noticia/2519923/comunicacio-turista-espanyol-catalunya-nord-oliver-saquer.html

. Globalment els nord-catalans perceben de manera inconscient el pes bastant important del turisme sud-català i això té un impacte positiu sobre la identitat catalana i la llengua catalanes a Catalunya Nord.

A tall de conclusió es podria dir que “Catalunya Nord Societat i identitat Reflexions, vivències i panorama català” pal·lia moltes mancances per entendre l’evolució des de la publicació el 1990 de “qui som els catalans del nord” (http://arrels.free.fr/QUISOM/SUMARI.HTM) què pal·lia moltes mancances per entendre l’evolució des de la publicació el 1978 d’“el petit llibre de Catalunya Nord”  (http://www.catalunyanord.galeon.com/princ.htm).

És probable que aviat Alà Baylac-Ferrer i/o d’altres investigadors ens proposin una nova síntesi, més rica encara, de la situació nord-catalana.

 

Oliver Saquer (24/12/2009)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any