Les colles de diables i bestiari de foc acullen els companys nord-catalans

  • La directiva europea impedirà des de demà a Catalunya Nord que s'hi celebrin les festes del foc

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
03.01.2010 - 18:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unes quantes colles de diables s’han aplegat avui a Alforja (Baix Camp) per donar suport als companys del Riberal (Rosselló) per la imminent aplicació de la Directiva Europea sobre Pirotècnia a l’estat francès. Ha estat el punt i final d’un cap de setmana reivindicatiu, on a Elna es va simbolitzar un judici en què es condemnava a l’exili les colles de diables. A la resta del país, les festes del foc es podran dur a terme, però encara amb incerteses.

 

‘A Catalunya Nord no es podran celebrar correfocs perquè el govern francès no ha mogut ni un dit’, declara a VilaWeb el president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Sete Udine. Demà s’acabarà el termini que tenien tots els estats de la Unió Europea per presentar la transposició de la directiva de pirotècnia comunitària, és a dir, un document d’adaptació a cada estat d’aquesta directiva, tenint en compte les particularitats que hi hagi en cada cas. La directiva, entre més coses, prohibeix que el públic estigui a menys de quinze metres del foc en els espectacles i que hi participin menors d’edat.

Al nord, el govern francès ni tan sols s’ho ha plantejat, malgrat les demandes del sector, a les quals van donar suport institucions com el Consell del Llenguadoc-Rosselló i el Consell General dels Pirineus Orientals. Temporalment, les agrupacions de diables i de bestiari de Catalunya Nord només podran fer correfocs al sud. Però d’ací a un any i mig, aproximadament, tampoc no ho podran fer.

Pendents de la transposició del govern espanyol

Al Principat, el País Valencià i les Illes es podran continuar celebrant les festes del foc tal com s’ha fet fins ara, però amb algunes condicions que han de quedar recollides en el document de transposició de la directiva europea que havia de presentar demà el govern espanyol. Però no ho farà, ‘perquè no ha fet els deures’, diu Udina, que recorda que l’executiu de Zapatero ha promès ara que tindria enllestit el document a final de gener. ‘Mentrestant, estarem en una situació d’al·legalitat’, diu. Aquest document recollirà gairebé totes les al·legacions que han presentat de manera consensuada entitats i associacions de tot el país i el govern de Catalunya i el de les Illes Balears.

El document implica que tothom qui participi a les festes haurà de fer cursos de formació. ‘Això pren moltes competències de les comunitats autònomes. Hem aconseguit que la formació la supervisi la Generalitat o el govern balear, però el títol l’expedirà el ministeri d’Indústria espanyol’, recorda Udina. Un altre condicionant per poder mantenir els espectacles amb foc serà que no es podran dur a terme fora de l’estat espanyol.

Amb aquesta situació, què podran fer les colles de diables i de bestiari de Catalunya Nord? Durant un any i mig podran actuar al Principat, el País Valencià i les Illes perquè hi haurà flexibilitat en l’exigència del govern espanyol de disposar del títol per poder manipular pirotècnia. Però quan hagi passat aquest temps, no se sap què pot passar.

Al nord, la situació és negra; al sud, no tant, però el resultat serà una llei molt complexa, que afectarà a set ministeris diferents i que suposadament recollirà les al·legacions presentades per les entitats i els governs del país. A més, després caldrà veure què i diu Brussel·les. ‘Se suposa qur dirà amén, però no ho tenim tant clar. No deixa de ser una manera de burlar la directiva europea’, observa Udina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any