Any nou, tarifes més cares

  • S’apugen el metro, el tren, els peatges i l'electricitat; el preu del gas es manté

VilaWeb
Redacció
01.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com ja és habitual el nou any ve acompanyat d’un augment de tarifes. Aquest 2010, tanmateix, per causa de la crisi alguns preus es mantindran: és el cas del gas, i també el d’algun transport.

A Barcelona el bitllet senzill d’autobús i de metro sí que s’encareix i ho fa un 3,7%. Així doncs passarà de costar 1,35 euros a costar-ne 1,40, mentre que la T-10 passarà a costar 7,85 euros, encarint-se un 1,95%. En canvi el taxi i el Bicing de la capital catalana sí que congelen els preus. Al País Valencià es congelen els preus de Metrovalència i els del TRAM Metropolità d’Alacant. Mentre que els títols integrats amb altres mitjans de transport, l’AT Mensual i l’AT Jove en el cas de Metrovalència i els títols de la zona TAM en el cas del TRAM Metropolità d’Alacant, experimentaran un increment del preu.

Els bitllets que també s’incrementaran a partir d’avui són els de Renfe, El servei de rodalia s’encareix un 6% i els de mitja distància i regionals, un 5%. El TGV i llarga distància ho faran un 4%. D’aquesta manera, tots els serveis de passatgers de Renfe tindran augments superiors a l’Índex de Preus al Consum (IPC), que enguany serà del 0,3%. La companyia ferroviària ha rebut el vistiplau de la Comissió Delegada per Afers Econòmics per incrementar aquestes tarifes per sobre del que marca l’IPC.

Els peatges més cars

A partir d’avui els peatges que depenen de la Generalitat de Catalunya s’encareixen de mitjana un 0,69% per a turismes i motocicletes, i queden rebaixats en un 0,5% per als vehicles pesants. L’increment de preus en el cas dels peatges de turismes i motocicletes es situa al nivell que marca l’Índex de Preus al Consum (IPC) interanual a Catalunya corresponent al mes de novembre de 2009, que va ser del 0,7%. També s’incrementarà el peatge del túnel de Soller de Palma de Mallorca.

L’electricitat puja i el gas es congela

L’electricitat registrarà una pujada del 2,6% al gener però, en canvi, la de gas natural es congelarà. Segons càlculs del ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, l’augment de l’electricitat suposarà un increment mensual de 89 cèntims per a un consumidor de tipus mitjà. El preu de la llum puja cada any des de 2003, tot i que només des de 2006 (5,28%) ho fa per sobre de l’IPC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any