Una manifestació molt concorreguda a Palma reclama els Països Catalans

  • La convocatòria va ser més multitudinària que mai, segons els organitzadors · La crisi econòmica i la corrupció política també van centrar les reivindicacions de la manifestació d'ahir a Palma

VilaWeb
Redacció
31.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Espanya i França són crisi. Decidim Països Catalans’, aquest va ser el lema de la tradicional manifestació de la Diada de Mallorca que ahir a horabaixa va recórrer  els carrers de la ciutat. Convocada per la Plataforma 31-D, enguany la marxa va fer un èmfasi especial en el dret de decidir, en un moment en què al Principat hi ha hagut consultes sobre la independència, consultes que també comencen a considerar-se a les Illes.

La crisi econòmica i la corrupció política a les Illes, a més de la reclamació del dret de decidir, van ser presents en els lemes i les reivindicacions de la manifestació. La Plataforma 31-D diu: ‘Cal que com a poble comencem a exercir el nostre dret a decidir. Un dret que ha de ser aplicat en el nostre dia a dia per decidir quin model de país volem (quines infraestructures, quina sanitat, quina educació, quin territori…), però també per exercir el nostre dret a independitzar-nos de l’estat espanyol. En definitiva, construir uns Països Catalans lliures. A través de la unitat i de la feina de tots ho aconseguirem’. El manifest de la plataforma el va llegir el periodista basc Ander Zurimendi. No hi va haver cap incident remarcable durant la manifestació, malgrat un important desplegament policíac.

Des del PSM-Entesa Nacionalista, que va tenir en Biel Barceló destaquen: ‘En la diada d’enguany, més que altres anys, hi ha el dret a decidir com a rerefons’.

I Esquerra assegura que ‘ara és més necessari que mai sortir al carrer’ per reclamar, per exemple, un bon model de finançament o que es garanteixin les emissions de Televisió de Catalunya a les Illes. El president d’ERC-Illes, Joan Lladó, va ser present a la manifestació, acompanyat de Joan Puigcercós. Lladó va justificar la sortida d’ERC dels càrrecs que ocupava a les institucions balears. ‘No tenim els càrrecs’, va dir, ‘però sí que tenim el passaport . Lladó va afegir que ‘no volia ser el partit dels còmplices de la corrupció’. Puigcercós es va referir a la pròxima sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut. la sentència és intranscendent quan ja tenim un altre full de ruta, que marca un nou camí: hem d’amollar l’àncora de l’autonomisme i posar rumb cap a la independència’, va dir.

Uns altres dels participants en la manifestació, aplegats en l’Esquerra Independentista, demanen d’anar més enllà del dret de decidir sobre la independència que fins ara s’ha plantejat: ‘Veim amb preocupació que gent que s’anomena independentista plantegi ja de bon entrada la separació només d’una part del país’, diuen en el seu manifest.

Entre els integrants de la Plataforma 31-D hi ha els partits polítics PSM-Entesa Nacionalista i ERC i també la recent creada Esquerra Independentista de Mallorca formada per Endavant, Maulets, Gent Activa i SEPC. (Podeu llegir-ne el manifest de l’Esquerra Independentista de Mallorca). David Pujol, representant de la plataforma, explica que la ‘vertadera’ Diada de Mallorca és la que es celebra el 30 de desembre (altres anys se celebrava el 31 de desembre) en contraposició a la diada ‘postissa’ que es celebra el 12 de setembre, de la que diuen que no té cap rerefons històric.

La festa de l’Estendard

La marxa s’emmarca dins de la festa de l’Estendard, que commemora la conquesta catalana de Jaume I el 1229. Celebrada ininterrompudament des del segle XIII, aquesta festa serveix per retre homenatge a les quatre barres. En aquest sentit, l’Obra Cultural Balear (OCB) ha organitzat el Protocol Estendard, un espectacle amb teatre, música, dansa i audiovisuals escrit i dirigit per Francesc Ribera, Titot que es va celebrar al Teatre Principal de Palma.

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any