Notícies

Dimecres  30.12.2009  21:30

Una manifestació molt concorreguda a Palma reclama els Països Catalans

La convocatòria ha estat més nombrosa que mai segons els organitzadors · La crisi econòmica i la corrupció política també han centrat les reivindicacions de la manifestació d'aquest al vespre a Palma

Men?ame
 

'Espanya i França són crisi. Decidim Països Catalans', aquest és el lema de la tradicional manifestació per la Diada de Mallorca que ha recorregut aquesta tarda els carrers de la ciutat. Convocada per la Plataforma 31-D, enguany la marxa ha fet un èmfasi especial en el dret de decidir, en un moment en què al Principat hi ha hagut consultes sobre la independència i quan també se'n comencen a plantejar a les Illes. La manifestació ha sortit a les sis del vespre del passeig del Born i s'ha acabat amb l'inici dels concerts d'Eixut i de Brams, que torna als escenaris.

La crisi econòmica i la corrupció política a les Illes, a més de la reclamació del dret de decidir, han estat presents en els lemes i les reivindicacions de la manifestació. La Plataforma 31-D diu: 'Cal que com a poble comencem a exercir el nostre dret a decidir. Un dret que ha de ser aplicat en el nostre dia a dia per decidir quin model de país volem (quines infraestructures, quina sanitat, quina educació, quin territori...), però també per exercir el nostre dret a independitzar-nos de l’estat espanyol. En definitiva, construir uns Països Catalans lliures. A través de la unitat i de la feina de tots ho aconseguirem'. El manifest de la plataforma l'ha llegit el periodista basc Ander Zurimendi. No hi ha hagut cap incident remarcable durant la manifestació, malgrat un important desplegament policíac.

Des del PSM-Entesa Nacionalista destaquen: 'En la diada d'enguany, més que altres anys, hi ha el dret a decidir com a rerefons'. I Esquerra assegura que 'ara és més necessari que mai sortir al carrer' per reclamar, per exemple, un bon model de finançament o que es garanteixin les emissions de Televisió de Catalunya a les Illes.

Uns altres dels participants en la manifestació, aplegats en l'Esquerra Independentista, demanen d'anar més enllà del dret de decidir sobre la independència que fins ara s'ha plantejat: 'Veim amb preocupació que gent que s’anomena independentista plantegi ja de bon entrada la separació només d’una part del país', diuen en el seu manifest.

Entre els integrants de la Plataforma 31-D hi ha els partits polítics PSM-Entesa Nacionalista i ERC i també la recent creada Esquerra Independentista de Mallorca formada per Endavant, Maulets, Gent Activa i SEPC. (Podeu llegir-ne el manifest de l'Esquerra Independentista de Mallorca). David Pujol, representant de la plataforma, explica que la 'vertadera' Diada de Mallorca és la que es celebra el 30 de desembre (altres anys se celebrava el 31 de desembre) en contraposició a la diada 'postissa' que es celebra el 12 de setembre, de la que diuen que no té cap rerefons històric.

La festa de l'Estendard

La marxa s'emmarca dins de la festa de l'Estendard, que commemora la conquesta catalana de Jaume I el 1229. Celebrada ininterrompudament des del segle XIII, aquesta festa serveix per retre homenatge a les quatre barres. En aquest sentit, l'Obra Cultural Balear (OCB) ha organitzat el Protocol Estendard, un espectacle amb teatre, música, dansa i audiovisuals escrit i dirigit per Francesc Ribera, Titot que es va celebrar ahir al Teatre Principal de Palma.

 

Men?ame