Sorpresa per la imputació de ‘delicte electoral’ pel fet de recollir signatures

  • Josep Cruanyes (PDD) es declara sorprès i anuncia actuacions públiques, si tira endavant l'encausament a membres de les taules de replega de signatures de Vilafranca del Penedès · Deu ciutadans han rebut citacions a declarar el 23 de febrer per haver recollit signatures pel 'dret de decidir' el 9 de març de 2008, coincidint amb la jornada de les eleccions espanyoles.

VilaWeb
Redacció
31.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), Josep Cruanyes, es va confessar ahir sorprès per la imputació de ‘delicte electoral’ pel fet d’haver recollit signatures a deu persones de Vilafranca del Pendès el dia de les eleccions espanyoles de l’any 2008. Cruanyes anuncia que donaran suport als encausats i que ‘es faran les mobilitzacions necessàries per a aturar un procés que no té sentit’. Un dels encausats, Jaume Claramunt, diu que ha rebut la citació ‘amb sorpresa absoluta pel fet que un acte tan tranquil, democràtic i pacífic es pugui considerar un delicte’.

Josep Cruanyes destaca la incoherència en el fet que les juntes electorals de les circumscripcions de Barcelona i Tarragona consideressin que la recollida de signatures anava en contra del bon funcionament d’unes eleccions, mentre que les de Girona i Lleida no hi trobessin cap inconvenient. Per la seva banda, l’activista independentista Jaume Claramunt creu que ‘s’ha reactivat el cas, possiblement, com a reacció al moviment de les consultes sobre la independència’. Claramunt recorda que ‘les signatures recollides aleshores reclamaven la possibilitat de convocar referèndums vinculants des del Parlament de Catalunya’. En referència a les actuacions a emprendre a partir d’ara per part dels encausats, Claramunt diu que ‘no podem permetre que intentin intimidar el moviment sobiranista’.

Encausament per ‘delicte electoral’

El jutjat d’instrucció número 2 de Vilafranca del Penedès cita a declarar com a encausats per ‘delicte electoral’ alguns dels membres de taules de recollida de signatures de la campanya pel ‘Dret de decidir’ el 9 de març de 2008 a la capital de l’Alt Penedès. Fins ara es coneix l’encausament de deu vilafranquins que han estat citats a declarar el proper 23 de febrer. La recollida de signatures es va fer durant la jornada electoral de les eleccions espanyoles a moltes poblacions catalanes. La Junta electoral de la circumscripció de Barcelona va prohibir la instal·lació de taules de recollida de signatures aquell dia i els mossos d’esquadra van obligar a retirar bona part de les que es van muntar.

En el cas de Vilafranca del Penedès, els mossos van comparèixer per desmuntar dues o tres taules i en van identificar els responsables. Durant l’actuació policíaca un participant de la recollida de signatures va prendre imatges amb la càmera fotogràfica. Això va causar que els policies intervinguessin el material fotogràfic. Els agents van informar a l’afectat que obririen un procediment en contra seu. Aquest fotògraf va rebre ja fa unes setmanes la citació a declarar imputat en el cas.

La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) i Sobirania i Progrés (SiP) van emetre un comunicat de valoració de la jornada aquell mateix dia on denunciaven les diverses actuacions policíaques que es van produir. El fragment del comunicat que recuparem a la columna ja feia referència a l’incident de Vilafranca del Penedès.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any