La Unió Europea estrena any i president

  • El flamenc Herman Van Rompuy, primer president del Consell Europeu · La presidència de torn que el primer semestre d'enguany toca a Espanya, en resulta diluïda

VilaWeb
Redacció
01.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea comença l’any amb novetats. Després de la signatura recent del Tractat de Lisboa per tots els estats membres, avui comença a exercir oficialment el primer president del Consell Europeu, el democristià flamenc Herman Van Rompuy (bloc en neerlandès i en català, traducció automàtica), nomenat l’1 de desembre passat. La Unió Europea també estrena l’any amb un altre nom: la baronessa britànica Catherine Ashton, nomenada primera ministressa d’Afers Estrangers i vice-presidenta de la Unió.

Una de les primeres missions del Consell presidit per Rompuy és l’elaboració del nou pla per a un creixement sostenible fins a 2020, que substituirà la coneguda com a Estratègia de Lisboa i en el qual es reservarà un paper als interlocutors socials. Serà durant el mes de febrer, en un Consell Europeu convocat de manera extraordinària per abordar la situació econòmica.

D’altra banda la presidència de torn rotatòria entre els estats membres recau el primer semestre d’enguany en l’estat espanyol, el primer dels mandats rotatoris que queda molt diluït pel nomenament del primer president del Consell. Aquesta presidència de torn, això sí, farà que Barcelona aculli diverses cimeres europees durant el 2010, com la reunió dels ministres de treball dels vint-i-set, prevista a finals de gener, o la trobada de ministres de turisme, prevista al maig.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any