Augmenta la tensió a l’Iran

  • Ahir va desaparèixer el cadàver del nebot de Moussavi i foren detinguts una quinzena de reformistes destacats

VilaWeb
Redacció
29.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les forces de seguretat del règim de l’Iran van detenir ahir una quinzena d’opositors destacats de l’oposició l’endemà del dia més sagnant de les manifestacions antigovernamentals que han coincidit amb la festa de l’Aixura, segons que informa la web opositora ‘Norooz’. La mateixa font explica que entre els detinguts hi ha tres assessors del dirigent opositor, Mir Hussein Mousavi. També va ser detingut el polític Ebrahim Yazdi, capdavanter del Moviment Llibertat (posat fora llei) i ministre d’Afers Exteriors en el primer govern després de la Revolució del 1979.

Les protestes als carrers de Teheran i d’algunes ciutats més han tingut com més va, més suport. La policia va disparar gasos lacrimògens per dispersar els manifestants partidaris de Moussavi, concentrats per a expressar al cap de l’oposició el condol per la mort del seu nebot, una de les víctimes de les accions repressives de les forces de seguretat del règim. La família d’Ali Moussavi i fonts de l’oposició van denunciar ahir la desaparició del cadàver de l’hospital de Teheran, i la d’alguns morts més aquests darrers dies. L’agència oficial IRNA va desmentir aquesta informació i va assegurar que els cadàvers havien estat sotmesos ‘a una investigació addicional’. El germà d’Ali Moussavi va dir: ‘No podem celebrar el funeral fins que trobem el cos del meu germà.’ L’oposició creu que la desaparició dels cadàvers respon a la voluntat del règim d’impedir que els funerals es converteixin en noves mostres de rebuig del govern.

La comunitat internacional critica l’actitud del règim

Els Estats Units d’Amèrica, el Regne Unit, França, el Canadà, la Unió Europea i l’organització Amnistia Internacional, han condemnat la repressió de les manifestacions. La presidència sueca de la UE va fer un comunicat de condemna de la ‘repressió violenta’ i de les ‘detencions arbitràries’ fetes per les autoritats de l’Iran. ‘La presidència condemna l’ús de la violència contra els manifestants que aspiren essencialment a exercir el dret de llibertat d’expressió i de reunió pacífica’, continua el comunicat, que recorda que l’Iran ‘s’havia compromès a respectar aquests drets com a estat signant de la Convenció Internacional dels Drets Civils i Polítics’.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va censurar en un comunicat les ‘accions inacceptables de les forces de seguretat’ i va demanar a Teheran que respectés ‘el dret de llibertat d’expressió amb manifestacions pacífiques’. El ministre d’Afers Exteriors britànic, David Miliband, va considerar ‘especialment inquietant’ la suposada ‘falta de moderació’ de les forces de seguretat en un dia de commemoració i de reflexió religiosa.

El portaveu de la Casa Blanca, Mike Hammer, va condemnar la ‘injusta repressió dels civils’ i va indicar que els Estats Units feien costat als manifestants. ‘L’esperança i la història són al costat dels qui lluiten pacíficament pels seus drets universals, també hi són els Estats Units’, va dir Hammer.

Finalment, Amnistia Internacional va condemnar les morts ‘evitables’ esdevingudes durant les manifestacions i va sol·licitar a les autoritats que asseguressin el dret de reunió a les persones que assistissin als funerals.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any