Avancen les negociacions amb els segrestadors dels tres cooperants catalans

  • Així ho afirmen les autoritats de Mali 

VilaWeb
Redacció
26.12.2009 - 17:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alguns intermediaris de Mali s’han posat en contacte aquests darrers dies amb els segrestadors dels tres cooperants catalans i d’un ciutadà francès. El president de Mali, Amadou Toumani Touré, ha posat a disposició dels estats francesos i espanyol diversos agents d’intel·ligència que ja s’haurien comunicat amb líders tribals pròxims a al-Qaida del Magreb Islàmic (AQMI). Segons informen les autoritats mauritanes, tot i que les primeres aproximacions no han estat fructiferes, car els terroristes haurien rebutjat obrir converses per por d’una operació militar, les negociacions ‘avancen’. AQMI té retinguts des de fa gairebé un mes a Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gàmez probablement al nord de Mali, prop de la frontera amb Algèria.

Els mitjans mauritans indiquen que els membres de l’ONG Barcelona Acció Solidària estan a mans d’una cèl·lula d’AQMI dirigida per Abderrahmane Etendeghi, més conegut amb el nom d’Abou Anas, de nacionalitat mauritana. Es tracta d’un jove gihaidista que mai ha estat arrestat i que és l’encarregat de decidir el destí dels hostatges. Són moltes les informacions que apunten que els tres cooperants estarien retinguts al nord de Mali, a prop de la frontera amb Algèria.

Segons sembla, els agents de Mali haurien contactat recentment amb líders tribals propers als captors dels cooperants, i aquests líders s’haurien apropat a almenys dos intermediaris: Mohamed Touziri, un islamista d’origen tunisià que ja ha mediat en altres alliberaments d’hostatges, i un traficant algerià anomenat Dahah Nahi Abdallah.

I, tot i que aquests dos intermediaris d’AQMI haurien comunicat als líders tribals que l’organització no està disposada a iniciar converses per por de donar informacions que propiciïn una actuació militar d’alliberament, les autoritats de Mali han filtrat avui que les negociacions avancen, malgrat que encara no es pot preveure quan conclouran.  

Tampoc se sap pas res de nou del segrest de dos italians a Mauritània la setmana passada. Però la seva captura es relaciona amb la dels tres cooperants catalans i el cooperant francès i es vincula també a grups gihadistes de l’Àfrica occidental.

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any