El cap de files de la dissidència xinesa, Liu Xiaobo, condemnat a onze anys de presó

  • Un tribunal de Pequín el condemna per 'incitar a subvertir l'estat' · Organitzacions a favor dels drets humans protesten contra la sentència

VilaWeb
Redacció
25.12.2009 - 12:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Liu Xiaobo, un dels dissidents més coneguts de la Xina, ha estat condemnat a onze anys de presó per haver fet campanya a favor de les llibertats polítiques. Grups de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional, Human Rights Watch i Reporters sense Fronteres ja han criticat la sentència. Liu, que dilluns farà cinquanta-quatre anys, va ajudar a organitzar la ‘Carta 08‘ que reclamava àmplies reformes polítiques, i anteriorment ja havia estat empresonat per l’activa participació en les protestes a favor de la democràcia el 1989 a la plaça de Tiananmen de Pequín.

L’escriptor i professor universitari ha estat condemnat per un tribunal de Pequín per haver ‘incitat a la subversió del poder de l’estat’ i per haver subscrit declaracions a internet crítiques amb el governant Partit Comunista xinès, segons que ha explicat l’advocat Shang Baojun. ‘Xiaobo i jo hem estat molt tranquils quan s’ha llegit el veredicte. Estàvem preparats mentalment per a una pena llarga’, ha dit la seva dona, Liu Xia, que també era a la sala del tribunal.

Segons l’agència oficial Xinhua, Liu ha estat condemnat a onze anys de presó per haver incitat a activitats d’agitació per a subvertir el govern i també ha estat privat dels drets polítics durant dos anys. El veredicte assegura que el tribunal de Pequín ha acatat estrictament els procediments legals en el cas i ha protegit plenament els drets de litigi de Liu. En aquest sentit, s’afirma que el judici ha estat obert al públic i l’acusat ha estat defensat per dos advocats.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any