Obama: ‘Estem finalment a prop de complir la promesa d’impulsar una reforma sanitària real’

  • El Senat nord-americà va aprovar ahir la controvertida legislació sanitària després d'un intens debat que ha implicat algunes rebaixes importants al programa original de la Casa Blanca

VilaWeb
Redacció
25.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Senat dels Estats Units d’Amèrica va aprovar ahir amb seixanta vots a favor i trenta nou en contra la reforma sanitària impulsada pel president, Barack Obama. Amb l’aprovació d’ahir s’obre la possibilitat que més de trenta milions de persones sense assegurança es beneficiïn de cobertura sanitària al país, ampliant l’esmentada cobertura al 94% de la població. Obama es va mostrar molt satisfet pel suport del Senat a la seva iniciativa de reforma i va dir que ‘estem finalment a prop de complir la promesa d’impulsar una reforma sanitària real i significativa’.

Tots els senadors demòcrates van donar suport a l’aprovació del projecte de reforma sanitària, mantenint la disciplina de vot. A aquests s’hi van sumar els dos senadors independents de la cambra alta per tirar endavant la controvertida i discutida reforma. Tot i aquesta clara victòria per a Obama, que s’ha bolcat a tirar endavant el que s’ha convertit ja en un dels seus projectes polítics més espinosos, els analistes del país anticipen negociacions dures el mes de gener vinent per poder conciliar el projecte de reforma aprovat pel Senat i la versió que va aprovar la Cambra de Representants a principi de novembre. Aquesta última versió assumida pel Senat conté un enfocament diferent en matèria d’impostos, avortament i un pla d’assegurança mèdica administrat pel Govern.

Per tant, la Cambra de Representants i el Senat hauran de tornar a votar el text de la reforma sanitària conciliada abans de sotmetre-la a la firma del president Obama perquè pugui entrar en vigor. El Partit Demòcrata confia que això pugui ocórrer abans que el mandatari pronunciï, a finals de gener, el seu discurs sobre l’Estat de la Nació.

El president Obama, que va endarrerir el seu viatge a Hawaii per passar les festes de Nadal fins que conclogués la votació de la reforma sanitària al Senat, es juga la seva credibilitat en aquesta reforma, sobretot si es té en compte que el seu índex de popularitat ha caigut un 50% durant el debat parlamentari de la reforma.

La reforma aprovada

L’entrada en vigor del projecte de llei estendria la cobertura de salut a més de trenta milions de nord-americans sense assegurança mèdica i frenaria algunes pràctiques de la indústria sanitària, com negar la cobertura a persones amb malalties de llarga durada o degeneratives. Alhora, garantiria subsidis per als que no poden pagar una assegurança privada i crearia una borsa estatal que permetria els qui no tinguin una assegurança dotar-se d’un pla i comparar preus.

El Partit Republicà ha criticat la reforma sanitària proposada per Obama en considerar-la una intromissió costosa en el sistema de salut i ha criticat que elevarà el dèficit pressupostari estatal, a més de reduir les opcions entre assegurances per als pacients.

Segons la prestigiosa Oficina de Pressupostos del Congrés, la proposta de reforma aprovada pel Senat disminuiria en uns 132.000 milions de dòlars en un termini de deu anys el dèficit pressupostari de l’Estat.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any