La reforma sanitària d’Obama, aprovada al Senat

  • El Senat nord-americà ha aprovat aquest migdia la legislació sanitària després d'un intens debat que ha implicat algunes rebaixes importants a la voluntat original de la Casa Blanca

VilaWeb
Redacció
24.12.2009 - 14:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Senat dels Estats Units d’Amèrica ha aprovat avui la reforma sanitària impulsada pel president Barack Obama i que és un dels símbols del seu projecte de canvi polític que el va portar a la Casa Blanca. Per tant, de l’èxit de la reforma, en depèn en bona part la popularitat del president i una legislatura reeixida. Després de mesos de debat i de negociació sobre els continguts, ara l’atenció se centra en la repercussió de les compensacions que han demanat els senadors demòcrates per als seus estats en canvi de votar en favor de la reforma. Ara caldrà negociar la fusió de les dues versions de la llei aprovades pel Senat, avui, i per la Cambra de Representants, a principi de novembre. Els analistes nord-americans preveuen que aquest procés de fusió comportarà negociacions molt dures i complicades.

El president Barack Obama va defensar aquest dimarts la forma com s’estaven desenvolupant els debats sobre la reforma sanitària en el Senat i va aclarir que, malgrat les crítiques, l’iniciativa que s’aprovarà inclou el 95% de les peticions previstes inicialment per ell en accedir a la Casa Blanca. En aquest sentit, Obama va dir en una entrevista al Washington Post que ‘no hi ha grans diferències entre les seves promeses i els articles inclosos a la reforma’. Per això, l’hoste de la Casa Blanca es declara ‘molt satisfet’ pel resultat del procés.

Entre els punts més destacats de la reforma hi ha la cobertura mèdica a trenta milions de ciutadans, l’estalvi de més d’un bilió d’euros per les dues properes dècades, garanties perquè les asseguradores no puguin rebutjar els seus possibles clients pel seu historial mèdic, o les mesures fiscals per ajudar als petits empresaris a cobrir als seus treballadors. La versió que va ser aprovada per la Cambra de Representants incloïa, també, una opció d’assegurança pública que ha sigut la pedra de toc del debat i la negociació entre els senadors demòcrates. Finalment, aquesta mesura ha caigut de la llei en el seu pas pel Senat i, enlloc d’aquesta, s’ha previst la creació de dos plans d’assegurança nacional, iguals al que actualment protegeix als membres del Congrés, i que seran controlats per una agència estatal però executats per empreses privades.

L’aprovació de la reforma sanitària ‘és el millor regal de Nadal que el Congrés li ha fet mai al poble nord-americà’, va dir el senador Tom Harkin. ‘És la reforma que els ciutadans han estat esperant des de fa unes quantes generacions’, afegia Max Baucus, un dels impulsors de la iniciativa legislativa. En canvi, en un Senat molt polaritzat, els republicans que s’han oposat ferotgement a la reforma creuen que aquest és un moment històric perquè ‘la legislació equival al redisseny de la nostra nació, i el poble ja ha emès el seu veredicte: no la vol’, va declarar el líder dels republicans al Senat, Mitch McConnell.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any