Notícies

Dijous  24.12.2009  11:44

La catedral de Barcelona recupera el Cant de la Sibil·la

La ciutat se suma a desenes de poblacions de tot el país on s'interpreta aquest drama, com Ontinyent, l'Alguer i tot Mallorca

Men?ame
 

El Cant de la Sibil·la torna a sonar aquesta nit a la Catedral de Barcelona, després de quatre-cents anys. El drama sacre va deixar de representar-se a la catedral barcelonina l'any 1575, després que les noves directrius del concili de Trento deixessin enrere les pràctiques litúrgiques antigues.

Ara, a partir dels documents que s'han conservat, el cant tornarà a sonar dins la catedral de Barcelona, de la mà de la soprano Eulàlia Fantova i el cor de cambra de Francesc Valls, que interpretaran el cant a dos quarts de dotze, just abans de la Missa del Gall. A banda, i com ja és tradicional des de fa onze anys, la cantant Maria del Mar Bonet interpretarà el Cant a l'església de Bonanova de Barcelona.

La catedral barcelonina no és pas l'únic lloc que recupera aquest drama. D'uns anys ençà, algunes viles han tornat a incorporar en les celebracions de Nadal aquest drama del segle X. Enguany ho fa Puigcerdà (Cerdanya) on dimecres que ve, dia 30, tornarà a sonar el cant. Serà a les deu de la nit al Museu Cerdà.

On aquesta tradició s'ha mantingut sempre de manera ininterrompuda és a l'Alguer i a Mallorca, on els pobles celebren durant la Nit de Nadal les Matines, les misses que commemoren el naixement de Jesús i durant les quals es fa el Cant de la Sibil·la.

El Cant de la Sibil·la (vídeo), un anunci de la fi del món, és el drama més antic que coneixem, i és que ja es cantava a Ripoll (Ripollès) el segle X. Sembla que deriva de les homilies nadalenques que volien convèncer els descreguts del retorn de Crist. Fins al segle XIII es cantava en llatí però de mica en mica es va anar adaptant al català, a l'occità i al francès.