Vicens evita la presó després de pagar 200.000 euros

  • Miquel Nadal manté el silenci sobre el seu futur políic

VilaWeb
Redacció
23.12.2009 - 16:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-diputat Bartomeu Vicens ha pagat, amb avals, la fiança de 100.000 euros imposada pel jutge instructor del jutjat número 2 de Palma com a mesura cautelar dins l’operació Maquillatge, peça separada del cas So n’Oms. Hores abans, havia abonat l’altra fiança, també de 100.000 euros, en aquest cas imposada pel Superior de Justícia balear després de la condemna de quatre anys i mig de presó per delictes de malbaratament de doblers públics i de prevaricació administrativa en el marc del cas So n’Oms. Així, Vicens ha aconseguir eludit la presó.  

D’una altra banda, i després de la dimissió, ahir al vespre, del president d’Unió Mallorquina (UM), Miquel Àngel Flaquer, arran de les mesures cautelars aplicades pel jutge que instrueix l’operació Maquillatge, tots els ulls es fixen ara en el proper gest de l’ex-conseller de Turisme, Miquel Nadal. El jutge també va decretar-li mesures cautelars però Nadal encara és regidor de l’Ajuntament de Palma. En aquest sentit, un dels socis de govern, el Bloc, espera que Nadal dimiteixi avui. És més, mentre l’ex-conseller no ho faci, el Bloc considerarà UM fora del govern, atès que no compliria el codi ètic acordat pel Pacte.

L’aplicació del codi ètic implica, forçosament, la dimissió de Nadal des del moment que el jutge va aplicar-li mesures cautelars i li va retirar el passaport. Aquest codi estableix que qualsevol càrrec públic encausat sobre el qual un jutge apliqui mesures cautelars ha de dimitir per a mantenir el pacte de govern. És a dir, si finalment Nadal no dimitís, es trencaria el Pacte de Govern.

Flaquer deixa la política

Miquel Àngel Flaquer va anunciar ahir la dimissió com a màxim dirigent del partit i com a portaveu i conseller d’UM al Consell de Mallorca. Ho anuncià en una conferència de premsa extraordinària quan feia pocs minuts que el jutge que instrueix l’operació Maquillatge (una peça relacionada amb el cas So n’Oms) li havia retirat el passaport i li havia prohibit de sortir de l’estat espanyol, per implicació en aquest cas de presumpte malbaratament i desfalc de diners públics del Consell de Mallorca.

Flaquer també va anunciar que es retira definitivament de la política i va dir que, a partir d’ara, es dedicaria a defensar la seva ‘inocència’: ‘sempre he obrat amb rectitud i amb honestedat’, va dir. Amb la dimissió de Flaquer es dóna ple compliment al codi ètic.

El mandat de Flaquer, doncs, ha estat curt: el 9 de juny passat el Consell Polític d’UM va decidir nombrar Flaquer nou president en substitució de Miquel Nadal, després que tant ell com tota l’executiva presentessin la dimissió en bloc.  Es dóna la circumstància de que tant Nadal, com l’anterior presidenta d’UM, Maria Antònia Munar, tambés són encausats en els casos So n’Oms i Can Domenge, que investiguen trames de presumpta corrupció política quan Munar era presidenta del Consell de Mallorca i Nadal n’era el vice-president.

UM no decidirà el substitut de Flaquer fins passat festes

Unió Mallorquina ha anunciat avui que deixava per després de les festes de Nadal l’executiva en què decidirà si convoca un consell polític per elegir el nou president del partit, després de la renúncia a tots els càrrecs que va fer ahir Miquel Àngel Flaquer. Els estatuts d’Unió Malloquina preveuen que la formació política tingui un president en funcions fins que no se celebri el consell polític o un congrés extraordinari, com a molt tard, al cap de trenta dies. Durant aquest temps, l’actual secretari general, Joan Monjo, exercirà de president en funcions, i UM no designarà ningú per al càrrec de secretari general.

Justament, aquest buit de poder a UM és la principal preocupació ara en termes de governabilita, segons que van explicar ahir fonts del Bloc a VilaWeb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any