Les altres seleccions

VilaWeb
Redacció
22.12.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al vespre la selecció de futbol torna al Camp Nou per disputar el tradicional partit de Nadal. Enguany, l’equip entrenat per Johan Cruyff s’encara a una selecció de primer nivell, l’Argentina, amb el el millor jugador del món, Leo Messi, tot i que el blau-grana no jugarà per lesió. El 29 de desembre de 2004, Catalunya i l’Argentina ja van jugar un partit amistós, amb victòria visitant per 0-3. Abans del matx, milers de persones es van manifestar pels carrers de Barcelona en defensa de les seleccions catalanes i en protesta per la polèmica expulsió de la Federació Catalana de Patinatge de la Federació Internacional, per la pressió del govern espanyol. El 2006, la Federació Catalana va ser admesa com a membre adherit a la Confederació Sud-americana del Patí, i ha participat des d’aleshores en les competicions oficials que organitza. El patinatge és una de les vint disciplines esportives que, a banda les seleccions andorranes, són reconegudes ara mateix per federacions internacionals i poden competir oficialment amb la bandera catalana.

A la llista mantinguda per la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, una associació no lucrativa que des de 1998 s’esforça per assessorar i ajudar les federacions catalanes a obtenir el reconeixement internacional de les seleccions esportives de Catalunya, hi consten tota mena de disciplines, algunes de més conegudes que les altres. El futbol sala i les curses de muntanya comparteixen reconeixement amb el ball esportiu, el twirling, el tamborí, el karate i el físic-culturisme, juntament amb les bitlles i bowling i el futbol australià. A la llista també hi ha disciplines més joves com el fistball, l’icestock, el raquetbol i el fut-tennis. També són reconegudes des de fa alguns anys les seleccions de korfbal i pitch & putt, l’última de les quals ha obtingut èxits importants en competicions internacionals.

I en el terreny dels esports de pilota oval, tant el rugbi lliga com el touch rugby ja han rebut el vist-i-plau de les respectives federacions internacionals. El rugbi XV, per la seva banda, manté el contenciós judicial a França per a ser reconeguda internacionalment. I és que la Federació Catalana de Rugbi va ser una de les tretze federacions fundadores de la Federació Internacional de Rugby Amateur (FIRA), el 1934 (vegeu-ne l’acta fundacional), però amb el franquisme en va ser exclosa. La federació va intentar recentment recuperar per la via judicial l’estat de membre fundador, però un tribunal de París (on hi ha la seu de la FIRA) va declinar la petició ara fa un any. La federació catalana va anunciar que hi presentaria recurs.

Les últimes incorporacions a la llista de seleccions reconegudes han estat el biketrial i el futvolei.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any