El Sudan del Sud ja té fixades les condicions de la independència

  • Un acord entre el Partit del Congrés Nacional i el Moviment Popular d'Alliberament del Sudan marca les xifres per a poder proclamar la independència l'any 2011 · Un 60% de participació en el referèndum i una majoria absoluta del sí són els mínims per a validar el procés

VilaWeb
Redacció
22.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Sudan del Sud ja sap les condicions que li permetrien aconseguir la independència l’any 2011 amb la celebració d’un referèndum. El principal partit sudanès i la formació independentista del sud han arribat a un acord sobre les xifres que validaran el referèndum del país. El Moviment Popular d’Alliberament del Sudan (SPLM) és l’organització que ha encapçalat la lluita independentista al Sudan del Sud, juntament amb el seu braç armat, des del 1983.

Si la manca d’estabilitat de la zona no ho impedeix, el Sudan del Sud podria esdevenir un estat de ple dret el 2011 si supera amb un 60% de participació la majoria absoluta del ‘sí’ en el referèndum que serà convocat per a l’ocasió. Pocs analistes dubten que el ‘sí’ s’endurà una àmplia victòria de manera que el Sudan del Sud esdevindria el primer país que aconsegueix la independència al continent africà des que Eritrea es va separar d’Etiòpia el 1993.

Les dificultats per arribar a la data assenyalada amb les condicions favorables en una zona d’estabilitat volàtil són molt grans. El màxim dirigent del Sudan, Omar al-Baixir, és un dictador reclamat pels tribunals internacionals acusat de crims contra la humanitat. A més, abans del referèndum de 2011 s’han de celebrar eleccions generals al Sudan l’any vinent. A les anteriors eleccions celebrades al país amb al-Baixir al capdavant s’han denunciat manipulacions dels resultats i es tem que es repeteixin també a les properes.

El Sudan del Sud té una població d’entre 7,5 i 9,7 milions d’habitants i la capital és Juba. És una comunitat amb molts pobles diferents, els més grans dels quals són el dinka i el nuer. El Sudan del Sud va aconseguir que Khartum li reconegués el dret a l’autodeterminació l’any 2005, quan es van signar els acords de pau que tancaven un conflicte armat de més de dues dècades.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any