La mort de l’aiatol·lah Montazeri deixa òrfena l’oposició iraniana

  • Concentracions multitudinàries de record al dirigent dissident

VilaWeb
Redacció
21.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mort, ahir, del gran aiatol·là Montazeri ha mogut grans concentracions de dol a tot l’Iran. Milers de persones fan cap ara a Qom, on vivia i on dilluns es faran els funerals per aquest capitost dissident de la revolució islàmica, que havia esdevingut un respectat defensor dels drets humans.

Hossein-Ali Montazeri era un important teòleg i activista iranià, un dels capdavanters de la Revolució Islàmica del 1979. De fet, era el successor de l’aiatol·là Khomeini, però les seves crítiques al règim el van fer caure en desgràcia. Durant tres dècades va ser un dels crítics del règim islàmic més reconeguts, especialment per la seva posició en defensa dels drets humans i contra el tracte reservat a les dones. El fet de ser un aiatol·là i un dels grans marja del l’islam xiïta li va permetre una certa llibertat, però no sempre. Entre 1997 i 2003 va viure en arrest domiciliari, a la ciutat sagrada de Qom.

La disputa amb Khomeini

Montazeri era el successor natural de Khomeini al capdavant de la revolució iraniana, però l’any 1987 i 1988 va tenir algunes topades públiques amb el cap revolucionari. De primer, va criticar els assassinats en massa, més tard va criticar públicament la condemna contra Salman Rushdie i finalment va criticar directament Khomeini, que va respondre amb un furiós atac, el març del 1989. 

A conseqüència de l’oposició, Montazeri fou desposseït del seu títol de gran aiatol·là, els seus llibres van ser retirats de la circulació i les seves fotografies, de les mesquites.

La seva figura pública es va apagar, per més que era el màxim referent dels reformistes iranians. El 2007 va reaparèixer criticant durament la política nuclear de l’Iran i l’estil de govern de Mahmud Ahmadinejad i fent discursos en defensa de la llibertat religiosa, reivindicant els drets de cristians, jueus i bahais.

Durant els incidents posteriors a les eleccions iranianes d’enguany Montazeri va manifestar la seva simpatia envers els manifestants que protestaven al carrer contra el frau electoral.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any