Màrius Serra: ‘El menyspreu no ve sinó de la ignorància’

  • L'escriptor i enigmista és el segon convidat del cicle mensual de debat sobre la cultura popular que VilaWeb acull

VilaWeb
Redacció
21.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor i enigmista Màrius Serra és el segon convidat, després de Carles Santos (vegeu el vídeo del primer debat), del cicle mensual organitzat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, que VilaWeb acull. Podeu seguir la conversa íntegra, entre Màrius Serra i la periodista Rut Martínez, sobre la cultura popular, que va descabdellar-se a l’Espai VilaWeb. Per Serra, la tradició és un ‘trampolí’ a la creació, i el debat entre tradició i modernitat és bo: ‘perquè assumim que hi ha una tradició i que potser la volem subvertir’.

Màrius Serra explica que no li agrada gens ‘un determinat cosmopolitisme’ que defuig i menysté sistemàticament la cultura popular i la tradició. ‘El menyspreu és una actitud profundament anticultural i mai no es fonamenta en el coneixement profund, sinó en la ignorància més basta’, diu. A sobre, explica, la cultura popular dels qui solen exhibir aquest menyspreu ‘és una cultura popular de grans superfícies i aeroports, una cultura popular franquiciada’.

De fet, Màrius Serra reivindica que la cultura popular és necessària per a poder continuar creant més cultura popular ‘en el sentit més ampli’ i advoca per una major professionalització. ‘La majoria d’equips de futbol d’aquest país haurien de tenir un pressupost inferior al de les grans colles castelleres’, diu, provocador, per evitar d’abandonar la cultura popular a ‘l’amateurisme i al hobby’.

En aquest cicle mensual de debats es fa un intercanvi d’opinions sobre la cultura popular. Hi intervenen personalitats d’àmbits socials i culturals diversos, que no necessàriament s’han significat en la defensa de la cultura tradicional i popular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any