La nit més gèlida de l’any

  • El país ha viscut la nit més gèlida de l'any amb temperatures sota zero a la majoria del país

VilaWeb
Redacció
20.12.2009 - 10:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La major part del país ha registrat anit temperatures sota zero o que s’hi han acostat. I demà, dilluns, pot nevar a cotes força baixes. La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya ha activat avui la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per nevades (Neucat). L’activació de l’alerta s’ha fet arran de l’avís de nivell 1 de risc de nevades a partir de dilluns a la matinada. Segons el Servei Meteorològic, entre la una de la matinada i les set del matí poden caure més de dos centímetres de neu a cotes superiors als 300 metres al Principat.

 

 

Les comarques en principi afectades són Baix Camp, Baix Ebre, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta. Les nevades també poden afectar l’Alt Camp, Alt Penedès, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Montsià, Segrià i Tarragonès.

Anit les temperatures han baixat sota zero o s’hi han atansat, a tot el país. Al Principat, a Sant Pau de Segúries (Ripollès) han arribat a -12 graus, al Pont de Suert (Alta Ribagorça) a -11, i a Das (Cerdanya), han baixat de -14. Al pre-litoral s’han arribat a -6 i -7 graus, temperatures que també han registrat punts del litoral com Palafolls (Maresme), amb -7. Al País Valencià han arribat als 6 graus sota zero a la població de Castellfort (els Ports), a -4,7 graus a Mariola (Alcoià) i -2 a Utiel (Plana d’Utiel). A Andorra, han registrat -20 graus als cims.

Les previsions indiquen que avui, al País Valencià, s’hi formaran núvols baixos al litoral més meridional, a la fi de la jornada, però sense precipitacions. Les temperatures mínimes baixaran una mica, i les màximes seran semblants o lleugerament més altes. Demà s’esperen precipitacions d’intensitat feble o moderada des de la matinada a la meitat nord, de bon matí en forma de neu a qualsevol altura, però molt ràpidament la cota de neu se situarà per sobre els 1.400 metres. Temperatura mínima i màxima lleugerament més alta; la màxima pujarà moderadament al sud d’Alacant.

Algunes precipitacions en forma de neu 

A les Illes Balears els núvols augmentaran demà a la matinada; durant la resta del dia hi haurà cel ennuvolat, amb possibilitat de precipitacions febles i disperses. La temperatura mínima i màxima augmentarà lleugerament.

A la Franja de Ponent les precipitacions seran d’intensitat feble o moderada. D’entrada seran de neu una mica pertot arreu i durant el dia la cota de neu anirà pujant progressivament fins als mil metres, si bé, a la Ribagorça, hi nevarà a totes les cotes fins a mitja tarda. La temperatura mínima serà lleugerament més alta.

A Andorra demà s’esperen precipitacions d’intensitat feble o moderada des de la matinada. Començarà nevant-hi i durant la tarda la cota de neu anirà pujant progressivament fins als mil metres al final del dia. A Catalunya Nord s’esperen precipitacions febles i disperses al Pirineu; de neu cap als 800 metres i, més endavant, per sobre els 1.600 metres.

Dificultats a Europa

A Europa les temperatures també són baixes i les nevades causen tot d’obstacles a una colla de països. El trànsit ferroviari per l’Eurotúnel, entre França i el Regne Unit, s’ha interromput. A Polònia, hi ha hagut cinc morts per congelació, i a Alemanya les baixes temperatures han fet augmentar els accidents a les carreteres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any