La Generalitat de Catalunya fa 650 anys

  • La Cort General de Catalunya va constituir el 1359 la Diputació del General

VilaWeb
Redacció
19.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Govern de la Generalitat celebra avui el 650 aniversari de la institució. El mateix dia de l’any 1359, la Cort General de Catalunya, reunida a Cervera pel rei Pere el Cerimoniós, va aprovar la constitució de l’anomenada Diputació del General, antecedent històric de l’actual Generalitat de Catalunya. Coincidint amb la data exacta d’aquesta constitució, el president de la Generalitat, José Montilla, i el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, presideixen l’acte central de la celebració, que tindrà lloc al Saló Sant Jordi del Palau i que comptarà amb representants de totes les institucions catalanes i del món cultural, polític, econòmic i social.

El vicepresident del Govern i president de la Comissió de Commemoracions Històriques i Culturals de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, obrirà l’acte amb una intervenció. Posteriorment, la professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Ferrer Mallol, repassarà en una conferència la història de la institució. Ferrrer és la investigadora principal d’un grup consolidat sobre la Corona catalano-aragonesa. A continuació, l’orquestra La Grande Chapelle interpretarà tres obres vocals llatines i una instrumental del compositor Joan Pau Pujol (1570-1626). Es tracta de peces inèdites, que han estat transcrites expressament per a l’ocasió, d’aquest mestre de la capella de Sant Jordi de la Generalitat, potser el compositor català més important del segle XVII. L’acte es tancarà amb un discurs del president José Montilla i la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya a càrrec de l’Orfeó La Lira de Sant Andreu, dirigit per Carles Grébol, acompanyat per La Grande Chapelle.

D’altra banda, el proper dimarts 22 de desembre la reunió setmanal del Consell de Govern es desplaçarà a Cervera, localitat on va néixer, ara fa 650 anys, la Generalitat de Catalunya. La reunió tindrà lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de la localitat. Un cop finalitzada la reunió, el president, el vicepresident i la resta de membres del Govern es desplaçaran, acompanyats de l’alcalde de Cervera, al Museu Comarcal de Cervera, on inauguraran l’exposició commemorativa del 650 aniversari de la Generalitat. En el trajecte a peu pel carrer Major, la delegació institucional es detindrà davant la façana de l’antiga Església de Sant Bernat, l’edifici històric en el qual es va reunir la Cort General de Catalunya l’any 1359. Allà, un cerverí caracteritzat com a Pere el Cerimoniós farà entrega al president de la Generalitat d’una rèplica de l’acta final d’aquella reunió, on es creava la Diputació del General. Avui, el president de la Generalitat rebrà de mans de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la col·lecció de retrats dels comtes i comtes-reis de Catalunya-Aragó pintats per l’artista bolonyès Filippo Ariosto al segle XVI. Es tracta de 46 quadres que van ser encarregats a aquest pintor per la Diputació del General l’1 de juliol de 1587 i composen una de les galeries règies més antiga d’Europa que s’ha conservat quasi íntegrament, doncs només en falten tres. Aquests retrats, que antigament estaven a la Sala de Govern del Palau de la Generalitat, van ser transferits al Palau de Justícia de Barcelona l’any 1908. Amb l’adveniment de la II República, i després de nombroses gestions, l’any 1937 van ser retornades a la Generalitat, que els va emplaçar al Museu d’Història de Barcelona. Tanmateix, durant l’etapa franquista, entre el 1962 i 1963, els quadres van ser traslladats al Museu Militar de Montjuïc, on es trobaven fins ara. Amb la cessió del Castell de Montjuïc a l’Ajuntament de Barcelona per part del Govern espanyol, el consistori es va comprometre a retornar la col·lecció a la Generalitat de Catalunya.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any