El parlament debatrà la ILP antitaurina

  • La cambra tomba, votant en secret, les esmenes del PSC, PP i Ciutadans per 59 vots favorables, 67 de contraris i 5 abstencions

VilaWeb
Redacció
18.12.2009 - 10:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del parlament ha obert avui la porta a la prohibició de les corregudes de toros a Catalunya, perquè ha tombat les esmenes a la totalitat presentades pel PSC, PP i Ciudadanos contra la Iniciativa Legislativa Popular (ILP). La votació secreta sobre les esmenes a la totalitat ha tingut el resultat següent: 59 vots favorables, 67 de contraris i 5 abstencions (quatre diputats no han participat en la votació). En conseqüència, la ILP antitaurina ha estat acceptada a tràmit i ara un procés en comissió ha d’establir si cal regular per llei la prohibició dels espectacles taurins.

Desenes de mitjans de tot el món s’han acreditat per poder seguir des del Parlament de Catalunya el debat de la Iniciativa Legislativa Popular, que demana que es prohibeixin les corregudes de toros, presentada per la Plataforma Prou. Però per a poder discutir aquesta modificació de la llei 22/2003 de protecció dels animals (pdf), calia abans superar les esmenes a la totalitat presentades per PSC, PP i Ciutadans.

Esquerra i Iniciativa ja van avisar que votarien contra les esmenes, i el diputat de CiU, Josep Rull, ha explicat a VilaWeb que la majoria dels diputats del grup convergent eren contraris a les esmenes. Cal tenir present que avui la ILP solament ha fet el primer pas. Com que no han prosperat les esmenes, la ILP haurà de seguir els tràmits parlamentaris corresponents perquè es pugui discutir al parlament.

‘Encara que s’acabi refusant, el sol fet de poder fer el debat al parlament ja haurà estat un èxit’, afirmava a VilaWeb abans de la votació Èric Gallego, portaveu de la Plataforma Prou, responsable de la ILP que ha rebut més de 180.000 signatures, quatre vegades més que no les mínimes exigides.

Anna Mulà, membre de la comissió promotora de la ILP, ha intervingut en el ple del parlament per defensar la ILP. En una bona part del seu discurs ha parlat de la ‘capacitat de sentir i de patir’ dels animals. Mulà s’ha demanat si s’havien de seguir ‘cegament totes les tradicions’ i ha insistit en el repudi social creixent de les corregudes de braus, que es demostra en una caiguda progressiva de l’espectacle.

Llibertat de vot secret

Les corregudes de toros sempre han estat polèmiques, per això els vots d’avui al parlament han estat secrets, a petició del grup socialista, que ha donat llibertat de vot als seus diputats. També ho ha fet CiU. En aquest cas, el parlamentari Josep Rull explica a VilaWeb que entre els diputats del seu grup hi ha opinions diverses sobre si s’han de prohibir o no. Hi ha qui considera que els toros són una expressió cultural de gran tradició a Catalunya i que la tauromàquia és un art; hi ha qui no suporta els toros, però no creu que se n’hagin de prohibir les corregudes; finalment, un tercer sector (majoritari, segons Rull) considera que els costums i els valors canvien i que, al segle XXI, no té sentit de fer del patiment dels animals un espectacle públic.

La controvèrsia sobre la qüestió no s’ha fet sentir solament al parlament. A fora, la plataforma per la promoció i difusió dels toros va presentar dimecres el Manifest de la Mercè per la llibertat, amb prop de tres-cents adherits. Segons aquest manifest, prohibir les corregudes de toros seria la pèrdua d’un ‘tros de llibertat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any