Reivindicant el Tió

VilaWeb
Redacció
20.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En moltes cultures, el Nadal és l’època de l’any en què es fan presents i regals a la canalla. La majoria són lliurats per personatges especials com els Reis d’Orient, Santa Claus, el Pare Noel i molts més. A casa nostra, al costat dels Reis, hi ha la tradició del Tió (o Cagatió), que des de fa anys experimenta de ple la competència de personatges forans com Santa Claus. Per a reivindicar-ne la vigència, n’hi ha unes quantes iniciatives enginyoses.

El 2001, per exemple, Marc Estiarte es va empescar la llegenda de l’Oncle Buscall, per a explicar el costum de picar un tronc la nit de Nadal. L’any passat, el grup d’Igualada Terratombats va dedicar una rumba contra el pare Noel. I enguany, la reivindicació de la tradició nadalenca del Tió s’ha ampliat amb una altra iniciativa, Jo sóc de Tió, que proposa de difondre’n la figura fent córrer tions pels carrers de moltes ciutats i pobles.

També al carrer s’ha pogut trobar, aquest cap de setmana, el Tió Solidari, un immens tronc patrocinat pel programa Eduqueu les criatures (Catalunya Ràdio) que ha recollit tota mena de menjar per al Banc dels Aliments a Reus, Tàrrega i Vilanova i la Geltrú, i des de demà ai Barcelona. Al primer Tió Solidari, l’any passat, es van recollir trenta tones d’aliments.

Figura internacionalitzada

El Tió, juntament amb el caganer, és una figura que genera molta curiositat a l’estranger, pel seu component escatològic. El nord-americà Greg Wilcox els va dedicar un documental, Homage to a Catalonian Christmas (‘trailer‘), i l’actor i presentador anglès Stephen Fry va fer-ne un interessant esment a la BBC el 2006.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any