Ultimàtum del Bloc per a mantenir el pacte de govern a les Illes

  • Exigeix les dimissions de Nadal com a regidor a l'ajuntament de Palma, de Vicens com a diputat i de Grimalt com a conseller si el jutge li aplica demà mesures cautelars

VilaWeb
Redacció
17.12.2009 - 20:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els casos de corrupció pels quals hi ha imputats alts càrrecs de les institucions balears tornen a fer trontollar el pacte de govern. Avui el Bloc ha exigit la dimissió de Miquel Nadal, a qui ahir un jutge va retirar el passaport, com a regidor de l’ajuntament de Palma, i també la de Bartomeu Vicens, diputat adscit al grup mixt, que avui ha estat condemnat a quatre anys i mig de presó i a vuit d’inhabilitació absoluta per implicació en el cas So n’Oms. Demà declarà davant del jutge el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, i dimarts vinent el secretari general d’Unió Mallorquina (UM), Miquel Àngel Flaquer. Tots dos, imputats en el cas Maquillatge, una peça separada al cas So n’Oms. El Bloc ha exigit que s’apliqui el ‘codi ètic’ pactat amb els socis de govern, que implica les dimissions de tots els càrrecs polítics als quals se’ls apliquin mesures cautelars.

Segons aquest codi, doncs, la dimissió de Miquel Nadal com a regidor de l’ajuntament de Palma hauria de ser imminent, però UM ha dit que prendrà una decisió sobre aquesta qüestió la setmana que ve en una executiva extraordinària que es podria fer dimarts o dimecres, un cop hagin declarat davant del jutge tots els seus alts càrrecs. El portaveu parlamentari del Bloc i secretari general del PSM, Biel Barceló, ha acceptat aquest termini, però no ha retirat l’advertència i ha deixat clar que si Nadal no dimiteix com a regidor (com a conseller de Turisme ja ho va fer fa dues setmanes), el pacte es trencarà.

El cas de Vicencs és un xic diferent, car ja fou suspès de militància d’UM i per tant no respon a la disciplina del partit. Tot i exigir-ne la dimissió, el Bloc ha explicat a VilaWeb que la no dimissió de Vicens no trencaria tècnicament el pacte, però que faria trontollar-lo seriosament. Respecte aquesta qüestió, de fet, tant el Bloc com el PSIB ja han dit que intentaran. Cal tenir present que mentre Vicens sigui diputat, manté la condició d’aforat, que l’allibera temporalment d’assumir les responsabilitats jurídiques que el portarien a la presó.

Pel que fa al cas del conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, també d’UM, és previst que demà mateix presentir la dimissió si després de prestar declaració davant del jutge que instrueix el cas Maquillatge continua imputat en aquesta causa, que investiga el presumpte desviament de fons públics durant l’anterior legislatura des del Consell de Mallorca a través de contractes i subvencions irregulars a diverses productores audiovisuals.

Concretament, Grimalt, assistit pel lletrat Josep de Luis, ocupava en la passada legislatura el càrrec de coordinador de Serveis Generals del Consell i està encausat en aquesta peça per presumptes irregularitats administratives en l’autorització de diversos pagaments a la productora Studio Mitjana, pertanyent a Alfredo Conde, presumpte testaferro del diputat del grup mixt Bartomeu Vicens, qui ha estat condemnat a quatre anys i mig de presó per una altra peça separada del cas So n’Oms.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any