Joan Ribó: ‘És important que totes les sensibilitats de canvi treballen per capgirar la situació del País Valencià’

  • Joan Ribó, disposat a presidir la llista del Bloc, Iniciativa i els Verds-EE a les eleccions de València

VilaWeb
Pere Cardús
18.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Ribó (Manresa, 1947) va presidir Esquerra Unida del País Valencià durant deu anys, fins el 2007. Va sortir-ne per disconformitat amb la línia oficial del partit, dirigit per la seva successora, Glòria Marcos. Vinculat a la plataforma d’independents Espai Obert, sona ara com a candidat de la coalició del Bloc, Iniciativa i els Verds-EE a les eleccions municipals de València. VilaWeb l’ha entrevistat per saber com orienta aquest nou desafiament polític i què en pensa, de la situació política del País Valencià.

Es veu candidat de la coalició a les municipals de València?

He manifestat la meua disponibilitat quan m’ho han proposat persones de les formacions de Compromís, però sempre respectant el sistema d’elecció democràtica dels partits i demanant-los una clara voluntat unitària.

Li ho han proposat? Qui?

A títol personal, membres significatius, molt significatius, de les formacions que integren Compromís. Però no hi ha cap proposta formal encara. Si ve el cas, es farà quan s’hagin consumat els processos d’elecció democràtica interns. És normal que, de primer, es resolgui la qüestió del pacte de candidatura en l’àmbit del País Valencià i després d’àmbit municipal.

L’executiva del Bloc de València es queixa de les formes, de com s’han dut a terme les negociacions…

Em sembla molt raonable això que ha dit l’executiva municipal del Bloc de València, perquè demana respecte a la regulació democràtica interna del partit. La democràcia interna sempre és bona. Aquesta reacció em sembla molt interessant i positiva. Hi estic plenament d’acord.

També es queixa que vostè en parli obertament, quan la candidatura encara no s’ha tancat.

Jo no he assumit la candidatura i, per tant, he mirat de no parlar-ne donant per feta la decisió. Jo assumeixo la disponibilitat i les declaracions que hagi fet, sempre han estat amb aquesta perspectiva. Si he fet declaracions donant per presa la decisió, ha estat un error meu. En tot cas, no ho he volgut fer i celebro que ho critiquin perquè és una defensa de la democràcia interna.

Quina creu que és la millor manera de presentar el Bloc a les municipals, en coalició amb Iniciativa i Verds, o també seria vàlida una fórmula com la dels últims comicis, sacrificant el cap de llista per anar plegats amb el PSPV?

Hi ha experiències anteriors d’anar a les llistes amb el PSPV, com ara a la Ribera Baixa, sempre amb mals resultats. Els votants del nacionalisme progressista i ecologista i els del partit socialista pensen diferent i tenen objectius també diferents. Per tant, no es poden barrejar aquestes idees en una candidatura perquè això confon l’electorat. És clar que hi ha un àmbit que alguns anomenen ‘tercera via’ o ‘tercer espai’ que cal unir i reforçar, al marge del PP i el PSPV.

Com s’hauria d’articular el valencianisme el 2011, després dels mals resultats de les últimes eleccions?

A la península hi ha alguns processos de reformulació d’espais polítics en marxa, i cadascun amb fórmules pròpies. Crec que és important de consolidar l’espai del nacionalisme progressista amb un bon projecte electoral, però, sobretot, amb una proposta clara i ben definida. Sempre he estat defensor d’arribar a acords des del respecte de la identitat i de la realitat de cada formació. La clau és un bon programa comú i el màxim respecte a un funcionament democràtic.

Què en pensa, de la iniciativa En Moviment?

En Moviment és una proposta molt interessant que seria positiu que confluís en aquest tercer espai. Ens trobem en una situació greu, en aquest país, i trobe interessant que neixin grups que tenen per finalitat d’invertir aquesta tendència negativa. Si puc, treballaré per unir els esforços de tothom que coincideixi amb la voluntat de canviar aquesta situació. És important que totes les sensibilitats de canvi arribin a treballar braç a braç per capgirar la situació tan negativa d’aquest país, que personalment em preocupa molt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any