Greus incidents a Copenhaguen, en la recta final de la cimera del clima

  • La policia carrega contra els manifestants a les portes de la cimera i l'organització expulsa algunes de les ONG acreditades

VilaWeb
Redacció
16.12.2009 - 12:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Matí d’incidents a Copenhaguen en el començament de la recta final de la cimera del clima. La policia ha carregat amb gasos lacrimògens contra centenars de manifestants a les portes del recinte Bella Center de la ciutat, on se celebra la cimera de les Nacions Unides. Han fet un centenar de detencions i es desconeix si hi ha persones ferides. La policia ha expulsat del recinte alguns representants d’ONG acreditades i s’ha emportat l’activista francès anti-globalització, José Bové.

Els activistes protestaven per l’expulsió d’alguna de les ONG acreditades, l’organització ha al·legat que s’havia superat l’aforament. Les Nacions Unides han acreditat més gent de la que hi cap dins el recinte on s’està fent la cimera i això ha provocat llargues cues durant aquests dies.

Però la cimera tampoc no va bé pel que fa a les negociacions. Queden tres dies perquè s’acabi i l’acord global en la lluita contra el canvi climàtic sembla cada vegada més llunyà. Fins ara, les negociacions han avançat poc. Un centenar de líders mundials han començat a arribar avui a la ciutat per participar en la recta final de la cimera, mentrestant el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, s’esforça a recordar que és un moment històric i demana als participants que reaccionin. ‘Som aquí per tenir èxit, no per fracassar’, diu Ki-moon.

Brown: ‘Un moment molt important pel món’

Un dels primers en arribar ha estat la delegació britànica, amb el príncep Carles d’Anglaterra i el primer ministre, Gordon Brown. Precisament Brown va assenyalar ahir que aquest era un moment crític. ‘Aquest és un moment molt important pel món’, va dir Brown. Però el fet és que ara les negociacions continuen encallades.

La Unió Europea reclama més ambició a uns Estats Units que es mostren optimistes i és que des de la Casa Blanca asseguren que el president Barack Obama confia en arribar a un acord. Els països rics estan disposats a aportar 10.000 milions d’euros anuals per frenar el canvi climàtic, però les economies emergents en reclamen 200.000. L’import de l’ajuda que els països rics pagaran als més pobres per combatre l’escalfament global, és de fet un dels principals esculls de la cimera. El temps, just tres dies, juga en contra. A més, per primera vegada, la ja ex-presidenta de la cimera va reconèixer la possibilitat que Copenhaguen acabi en fracàs.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any