La cimera del clima comença la recta final amb el repte d’aconseguir un acord

  • Avui al matí els activistes contra el canvi climàtic han tornat a convocar una manifestació a Copenhaguen

VilaWeb
Redacció
16.12.2009 - 10:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Queden tres dies per acabar la cimera del clima de Copenhaguen i l’acord global en la lluita contra el canvi climàtic sembla cada vegada més llunyà. Fins ara, les negociacions han avançat poc. Un centenar de líders mundials han començat a arribar avui a la ciutat per participar en la recta final de la cimera, mentrestant el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, s’esforça a recordar que és un moment històric i demana als participants que reaccionin. ‘Som aquí per tenir èxit, no per fracassar’, diu Ki-moon.

Brown: ‘Un moment molt important pel món’

Un dels primers en arribar ha estat la delegació britànica, amb el príncep Carles d’Anglaterra i el primer ministre, Gordon Brown. Precisament Brown va assenyalar ahir que aquest era un moment crític. ‘Aquest és un moment molt important pel món’, va dir Brown. Però el fet és que ara les negociacions continuen encallades.

La Unió Europea reclama més ambició a uns Estats Units que es mostren optimistes i és que des de la Casa Blanca asseguren que el president Barack Obama confia en arribar a un acord. Els països rics estan disposats a aportar 10.000 milions d’euros anuals per frenar el canvi climàtic, però les economies emergents en reclamen 200.000. L’import de l’ajuda que els països rics pagaran als més pobres per combatre l’escalfament global, és de fet un dels principals esculls de la cimera. El temps, just tres dies, juga en contra. A més, per primera vegada, la presidenta de la cimera ha reconegut la possibilitat que Copenhaguen acabi en fracàs.

Pressió des del carrer

Precisament, aquest matí s’ha convocat una manifestació per pressionar als governants a què arribin a un acord en la lluita contra el canvi climàtic i és que els activistes estan indignats per l’encallament de les negociacions. Els manifestants també es queixen pels problemes logístics de la cimera que aquests dies estan provocant llargues cues, ja que l’ONU ha concedit més acreditacions que l’aforament permès. Davant d’això ara s’ha optat per restringir l’entrada de molts dels acreditats, una solució que també ha aixecat protestes.  

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any