El sí s’imposa amb un 95% dels vots i gairebé un 30% de participació

  • 200.000 persones han votat sobre la independència de Catalunya · La participació en la majoria de municipis supera fàcilment el 20% · N'hi ha que han superat fins i tot la participació del referèndum de l'estatut

VilaWeb
Redacció
13.12.2009 - 23:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El referèndum sobre la independència de Catalunya ha tingut una participació notable, de gairebé el 30% de l’electorat, en el conjunt dels 166 municipis que han fet consultes: això significa que han votat unes 200.000 persones de les 700.000 amb dret de vot. El ‘sí’ s’ha endut un 94,71% dels vots i el no, un 3,53%. Podeu consultar-ne els resultats, per municipis, en aquesta pàgina especial de VilaWeb.

La participació a la gran majoria de municipis ha ultrapassat fàcilment el 20% dels vots, i en uns quants la participació ha estat més alta que no en convocatòries electorals oficials, incloent-hi la del referèndum de l’estatut del 2006; és el cas, per exemple, de Taradell, on 2.608 electors han dipositat avui la papereta a l’urna: 954 més que no a les europees d’enguany, 803 més que no en el referèndum de la constitució europea i 121 més que no en el referèndum de l’estatut. En alguns altres, la participació ha estat més baixa, com és el cas de Roses (10,4%) i de Vilanova i la Geltrú (15,6%).

La coordinadora s’ha declarat satisfeta per la participació i el batlle d’Arenys de Munt, Carles Móra, ha parlat de ‘triomf aclaparador del sobiranisme’. El portaveu de la coordinadora, Uriel Bertran, ha explicat que la participació havia estat més elevada allà on s’havia pogut treballar en ‘igualtat de condicions’ amb les de les institucions en unes altres jornades electorals.

Els responsables de la Coordinadora Nacional han anunciat que demà mateix registrarien al parlament una iniciativa legislativa popular perquè el 25 d’abril vinent, quan es tornaran a fer unes quantes consultes més, ja anunciades, es pugui convocar un referèndum a tot el Principat sobre la independència. Una iniciativa semblant, presentada enguany per DeuMil.cat, fou desestimada per la cambra.

Els 252 col·legis electorals i les 564 meses han obert, com en una jornada electoral qualsevol, a les 9 h. del matí i han tancat a les 20 h. del vespre. Totes les dades se centralitzen gràcies a un sistema informàtic que garanteix que no hi hagi frau electoral i que no es puguin duplicar els vots. A més, hi ha hagut interventors en representació dels partits que han donat suport a les consultes: CDC, ERC, CUP, EPM’s (federades amb ICV) i RCat, per dir-ne alguns.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any