Les paperetes obren un nou escenari polític al país

  • 167 poblacions fan un referèndum sobre la independència · Sant Jaume de Frontanyà va votar ahir amb una participació del noranta per cent i la victòria del Sí · Ampli ressò a la premsa internacional

VilaWeb
Redacció
13.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui diumenge set-cents mil catalans són cridats a les urnes en els diferents referèndums municipals sobre la independència de Catalunya. La població més petita, Sant Jaume de Frontanyà, ja va votar ahir amb 19 veïns a favor de la independència i un de sol en contra. Sant Cugat, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vic són les més grans a votar avui. Al Pla de l’Estany vota la comarca sencera i Osona representa la massa més compacta d’electors. Tots aquests set-cents mil catalans cridats a les urnes podran respondre una mateixa pregunta: ‘Està d’acord que la nació catalana es converteixi en un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea?’

Dels 700.024 catalans de més de 16 anys –també inmigrats empadronats- cridats a votar sobre la independència, aquest dissabte ja han exercit el vot els veïns del poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, de 21 habitants, el primer municipi en fer la consulta després de la pionera d’Arenys de Munt. En total han convocat consultes d’independència 167 municipis, comptant-hi Sant Jaume de Frontanyà, repartits en 29 comarques catalanes. El municipi més gran on es farà la consulta és Sant Cugat del Vallès –on el seu alcalde, Lluís Recoder (CiU), ja ha votat de forma anticipada- i la comarca amb més municipis on es farà la consulta és Osona, en un total de 35.

Els 252 col·legis electorals i les 564 meses obriran, com en una jornada electoral qualsevol, a les 9 h. del matí i tancaran a les 20 h. del vespre, quan s’iniciarà el recompte dels vots. Es preveu que els resultats definitius es coneguin a partir de les 22 h. Totes les dades se centralitzaran amb un sistema informàtic que garantirà que no hi hagi frau electoral i que no es puguin duplicar els vots. A més, hi haurà interventors en representació dels partits que donen suport a les consultes: CDC, ERC, CUP, EPM’s (federades amb ICV) i RCat, entre altres.

20 anys després de la resolució del Parlament

Les consultes d’independència del 13-D es produeixen just quan es compleixen 20 anys de l’aprovació en comissió parlamentària de la resolució 98/III del Parlament que manifestava que la Cambra catalana no renunciava a l’exercici del dret a l’autodeterminació. La resolució va ser aprovada amb els vots de CiU, ERC, ICV i CDS, mentre que el PSC hi va votar en contra i el PP no va assistir a la votació.

La resolució aprovada declarava ‘solemnement, que Catalunya forma part d’una realitat diferenciada en el conjunt de l’Estat’ i afegeix que ‘l’acatament del marc institucional vigent, resultat del procés de transició política des de la dictadura a la democràcia, no significa la renúncia del poble català al dret a l’autodeterminació’. Així, aquella resolució deixava clar que el Parlament ‘en el moment que ho cregui oportú, i a través de les actuacions previstes en el mateix ordenament constitucional, podrà augmentar les cotes d’autogovern fins allà on cregui convenient i, en general, adequar la regulació dels drets nacionals a les circumstàncies de cada moment històric’.

La declaració la va promoure el llavors secretari general d’ERC, Àngel Colom, un dels actuals dirigents de CDC més actius a favor de les consultes independentistes. Es dóna el cas que la resolució la va votar en contra el llavors diputat del PSC Luis García Sáez, àlies ‘Luigi’, personatge d’actualitat en ser considerat el cervell de la trama de corrupció urbanística del cas Pretòria.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any