Intens final de campanya de les consultes del 13-D

  • El president del Barça va intervenir en l'acte central de campanya a Vic · Aquest cap de setmana culmina el procés de la segona tanda de consultes sobre la independència

VilaWeb
Redacció
12.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, va intervenir ahir en l’acte central de campanya d’Osona Decideix que es va fer a Vic (vegeu en aquest vídeo un resum de l’acte i el discurs íntregre de Laporta). ‘Som una nació i el país desperta’, va dir Laporta, que va demanar el vot pel sí i va recordar que hom tenia dret a tenir un estat per tal de mantenir ‘el nervi de la nostra nació’. Entre aplaudiments i crits d’independència, i davant d’una plaça major pràcticament plena, Laporta va dir que diumenge no valia badar, car era ‘una oportunitat per defensar la nostra dignitat’.

Els grallers dels Gegants de Vic van donar començament a l’acte de tancament de campanya i, tot seguit, va ser el torn del parlament de l’escriptor de Taradell Antoni Pladevall. Després de l’emissió de dos vídeos i de les intervencions de les personalitats que van donar suport a la consulta, va començar a parlar Alfons López-Tena, director executiu de la plataforma Osona Decideix, que va afirmar: ‘Diumenge guanyarem’. Finalment, el president del Barça, Joan Laporta, va tancar l’acte.

Laporta va animar tothom a votar sí al referèndum i va dir que només un estat propi era la garantia per poder tenir un poble que vol, entre més, administrar els seus recursos, les seves polítiques socials, les seves polítiques econòmiques o la seva cultura identitaria i que té ‘com a nervi’ la seva llengua. Segons Laporta, un estat propi és l’única manera d’esdevenir ‘ciutadans de primera’.

Prèviament a Joan Laporta, el jurista i coordinador d’Osona Decideix va dir que l’organització osonenca ha demostrat que pot exercir d’estat perquè ‘ni l’estat espanyol ni la Generalitat’ han pogut impedir el referèndum perquè ‘compleix totes les lleis’. El jurista va assegurar que és ‘tan legitim i català’ el que defensa la independència com aquell que té com a argument que ‘Catalunya ha de continuar dins d’Espanya’ perquè en democràcia ‘no hi ha res superior a la voluntat popular’.

López Tena va celebrar que malgrat totes les oposicions com el ‘silenci mediatic d’alguns mitjans o el joc brut’, l’organització ‘ha superat amb nota el repte’. En aquest sentit va recordar la frase de Gandhi: ‘Primer t’ignoren, després se’n riuen de tu, després t’ataquen i llavors guanyes’. ‘Guanyarà la democràcia, guanyarà Catalunya’ va assegurar López Tena.

La coordinadora nacional dóna màxim valor polític a la consulta de demà

La coordinadora nacional de les consultes sobre la independència del 13-D va fer ahir divendres una crida ‘solemne’ a participar a les 700.024 persones de més de 16 anys amb dret a vot per ‘sacsejar’ el mapa polític català i forçar el Parlament a convocar un referèndum d’independència vinculant. Així ho va expressar un dels portaveus de la coordinadora, Uriel Bertran, que va voler donar el màxim valor polític de les consultes en resposta al president de la Generalitat, José Montilla, que va relativitzar-ne la importància. En total s’han mobilitzat 15.000 voluntaris als 167 municipis on es faran les consultes. S’obriran 152 col·legis electorals i 564 meses.

La PDD crida a la participació

La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) va recordar ahir que el 13 de desembre coincideix la consulta sobre la independència amb la Marató de TV3 -enguany dedicada a les malalties minoritàries-, a la vegada que va fer una crida a la participació als dos esdeveniments. Segons la Plataforma, la data del 13 de desembre es va triar pel simbolisme que suposa, ja que la primera consulta d’Arenys de Munt es va fer el dia 13 de setembre, i també es va considerar adient perquè al calendari se situa entre el pont de la Puríssima i les festes de Nadal. Així, conscients que coincidirà amb la Marató de TV3, des de la PDD es vol que el dia 13 ‘es converteixi en una diada solidària’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any