Joan Laporta: ‘Som una nació i el país desperta’

  • El president del Barça ha intervingut en l'acte central de campanya a Vic · Aquest cap de setmana culmina el procés de la segona tanda de consultes sobre la independència

VilaWeb
Redacció
11.12.2009 - 19:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha intervingut avui en l’acte central de campanya d’Osona Decideix que s’ha fet a Vic (vegeu en aquest vídeo un resum de l’acte i el discurs íntregre de Laporta). ‘Som una nació i el país desperta’, ha dit Laporta, que ha demanat el vot pel sí i ha recordat que hom tenia dret a tenir un estat per tal de mantenir ‘el nervi de la nostra nació’. Entre aplaudiments i crits d’independència, Laporta ha dit que diumenge no valia badar, car era ‘una oportunitat per defensar la nostra dignitat’.

Laporta ha animat tothom a votar sí al referèndum i ha dit que només un estat propi era la garantia per poder tenir un poble que vol, entre més, administrar els seus recursos, les seves polítiques socials, les seves polítiques econòmiques o la seva cultura identitaria i que té ‘com a nervi’ la seva llengua. Un estat propi és, diu, l’única manera d’esdevenir ‘ciutadans de primera’.

Els grallers dels Gegants de Vic han donat començament a l’acte de tancament de campanya i, tot seguit, ha estat el torn del parlament de l’escriptor de Taradell Antoni Pladevall. Després de l’emissió de dos vídeos i de les intervencions de les personalitats que van donar suport a la consulta, ha començat a parlar Alfons López-Tena, director executiu de la plataforma Osona Decideix, que ha afirmat: ‘Diumenge guanyarem’. Finalment, el president del Barça, Joan Laporta, ha tancat l’acte.  

L’embranzida de les consultes empeny els partits a pronunciar-se

Quan manquen menys de dos dies perquè prop de cent setanta municipis del país es pronunciïn sobre la independència, els partits comencen a dir-hi la seva. Així, el president de CiU, Artur Mas, ha dit que s’allunyava de ‘les reticències’ del president de la Generalitat, José Montilla, i ha considerat que les consultes eren ‘legitimades’ tot i no ser vinculants. Per la seva banda, el secretari general d’ICV, Joan Herrera, també ha considerat ‘legítimes’ les consultes, en considerar-les un ‘exercici democràtic positiu’.

CiU ha donat llibertat de posicionament als seus grups municipals i Artur Mas no ha volgut posicionar-se sobre el sentit del seu possible vot. ‘Jo defenso el dret a l’autodeterminació de Catalunya i el dret a decidir’, però considera que una consulta sobre la independència vinculant ‘només s’ha de plantejar quan hi hagi unes majories socials a Catalunya que ho empenyin’. Mentrestant, ha dit, ‘s’ha d’aplicar el dret a decidir en temes que uneixen els catalans, com administrar els propis recursos i infraestructures’.

Mas ha fet una crida a la participació i ha destacat: ‘és important que la gent pugui participar, opinar i votar’. A més, ha dit que se sentia lluny de ‘les reticències de Montilla, a qui fan recança aquestes consultes’. Ahir, Montilla va minimitzar la repercussió de les consultes tot assenyalant que no tenien cobertura legal i que, per tant, no tindrien cap conseqüència jurídica ni política.

El secretari general d’Iniciativa ha apuntat a un ‘federalisme plurinacional’ com a opció alternativa i que hauria d’incloure’s, al seu parer, a la pregunta de la consulta. ‘No és una opció de blancs i negres entre autonomia o independència’, ha dit Herrera, que ha afegit: ‘Hi ha un sentiment independentista, autonomista i altres catalanistes que s’identifiquen amb un projecte de federalisme plurinacional i és l’opció majoritària del país.’ També ha dit que ‘respectava tot exercici de participació’, i que les consultes eren ‘legítimes’ perquè constituïen un ‘exercici democràtic positiu’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any