Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  11.12.2009  19:51

Joan Laporta: 'Som una nació i el país desperta'

El president del Barça ha intervingut en l'acte central de campanya a Vic · Aquest cap de setmana culmina el procés de la segona tanda de consultes sobre la independència

Men?ame
 

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha intervingut avui en l'acte central de campanya d'Osona Decideix que s'ha fet a Vic (vegeu en aquest vídeo un resum de l'acte i el discurs íntregre de Laporta). 'Som una nació i el país desperta', ha dit Laporta, que ha demanat el vot pel sí i ha recordat que hom tenia dret a tenir un estat per tal de mantenir 'el nervi de la nostra nació'. Entre aplaudiments i crits d'independència, Laporta ha dit que diumenge no valia badar, car era 'una oportunitat per defensar la nostra dignitat'.

Laporta ha animat tothom a votar sí al referèndum i ha dit que només un estat propi era la garantia per poder tenir un poble que vol, entre més, administrar els seus recursos, les seves polítiques socials, les seves polítiques econòmiques o la seva cultura identitaria i que té 'com a nervi' la seva llengua. Un estat propi és, diu, l'única manera d'esdevenir 'ciutadans de primera'.

Els grallers dels Gegants de Vic han donat començament a l'acte de tancament de campanya i, tot seguit, ha estat el torn del parlament de l'escriptor de Taradell Antoni Pladevall. Després de l'emissió de dos vídeos i de les intervencions de les personalitats que van donar suport a la consulta, ha començat a parlar Alfons López-Tena, director executiu de la plataforma Osona Decideix, que ha afirmat: 'Diumenge guanyarem'. Finalment, el president del Barça, Joan Laporta, ha tancat l'acte.  

L'embranzida de les consultes empeny els partits a pronunciar-se

Quan manquen menys de dos dies perquè prop de cent setanta municipis del país es pronunciïn sobre la independència, els partits comencen a dir-hi la seva. Així, el president de CiU, Artur Mas, ha dit que s'allunyava de 'les reticències' del president de la Generalitat, José Montilla, i ha considerat que les consultes eren 'legitimades' tot i no ser vinculants. Per la seva banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, també ha considerat 'legítimes' les consultes, en considerar-les un 'exercici democràtic positiu'.

CiU ha donat llibertat de posicionament als seus grups municipals i Artur Mas no ha volgut posicionar-se sobre el sentit del seu possible vot. 'Jo defenso el dret a l'autodeterminació de Catalunya i el dret a decidir', però considera que una consulta sobre la independència vinculant 'només s'ha de plantejar quan hi hagi unes majories socials a Catalunya que ho empenyin'. Mentrestant, ha dit, 's'ha d'aplicar el dret a decidir en temes que uneixen els catalans, com administrar els propis recursos i infraestructures'.

Mas ha fet una crida a la participació i ha destacat: 'és important que la gent pugui participar, opinar i votar'. A més, ha dit que se sentia lluny de 'les reticències de Montilla, a qui fan recança aquestes consultes'. Ahir, Montilla va minimitzar la repercussió de les consultes tot assenyalant que no tenien cobertura legal i que, per tant, no tindrien cap conseqüència jurídica ni política.

El secretari general d'Iniciativa ha apuntat a un 'federalisme plurinacional' com a opció alternativa i que hauria d'incloure's, al seu parer, a la pregunta de la consulta. 'No és una opció de blancs i negres entre autonomia o independència', ha dit Herrera, que ha afegit: 'Hi ha un sentiment independentista, autonomista i altres catalanistes que s'identifiquen amb un projecte de federalisme plurinacional i és l'opció majoritària del país.' També ha dit que 'respectava tot exercici de participació', i que les consultes eren 'legítimes' perquè constituïen un 'exercici democràtic positiu'.

Men?ame