L’embranzida de les consultes empeny els partits a pronunciar-se

  • Aquest cap de setmana culmina el procés de la segona tanda de consultes sobre la independència

VilaWeb
Redacció
11.12.2009 - 17:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan manquen menys de dos dies perquè prop de cent setanta municipis del país es pronunciïn sobre la independència, els partits comencen a dir-hi la seva. Així, el president de CiU, Artur Mas, ha dit que s’allunyava de ‘les reticències’ del president de la Generalitat, José Montilla, i ha considerat que les consultes eren ‘legitimades’ tot i no ser vinculants. Per la seva banda, el secretari general d’ICV, Joan Herrera, també ha considerat ‘legítimes’ les consultes, en considerar-les un ‘exercici democràtic positiu’.

CiU ha donat llibertat de posicionament als seus grups municipals i Artur Mas no ha volgut posicionar-se sobre el sentit del seu possible vot. ‘Jo defenso el dret a l’autodeterminació de Catalunya i el dret a decidir’, però considera que una consulta sobre la independència vinculant ‘només s’ha de plantejar quan hi hagi unes majories socials a Catalunya que ho empenyin’. Mentrestant, ha dit, ‘s’ha d’aplicar el dret a decidir en temes que uneixen els catalans, com administrar els propis recursos i infraestructures’.

Mas ha fet una crida a la participació i ha destacat: ‘és important que la gent pugui participar, opinar i votar’. A més, ha dit que se sentia lluny de ‘les reticències de Montilla, a qui fan recança aquestes consultes’. Ahir, Montilla va minimitzar la repercussió de les consultes tot assenyalant que no tenien cobertura legal i que, per tant, no tindrien cap conseqüència jurídica ni política.

El secretari general d’Iniciativa ha apuntat a un ‘federalisme plurinacional’ com a opció alternativa i que hauria d’incloure’s, al seu parer, a la pregunta de la consulta. ‘No és una opció de blancs i negres entre autonomia o independència’, ha dit Herrera, que ha afegit: ‘Hi ha un sentiment independentista, autonomista i altres catalanistes que s’identifiquen amb un projecte de federalisme plurinacional i és l’opció majoritària del país.’ També ha dit que ‘respectava tot exercici de participació’, i que les consultes eren ‘legítimes’ perquè constituïen un ‘exercici democràtic positiu’.

Actes final de campanya

Per a cloure la campanya de les consultes, hi ha molts actes programats a tot el país, amb protagonistes diversos: per exemple, i entre molts més llocs, se’n fan a Arenys de Mar, a Sant Cugat, a Taradell i a Vic, on participarà el president del Barça, Joan Laporta.

Molts dels cent setanta pobles que diumenge faran la consulta sobre la independència coronen aquest cap de setmana els actes de la campanya, amb la intervenció de personalitats destacades. És el cas, entre molts, de Badia del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Taradell, Vic… A continuació, us n’oferim una selecció:

L’Arboç: L’acte final de campanya, amb Uriel Bertran i Elisenda Paluzie, serà avui a les vuit del vespre.

Arenys de Mar: També a les vuit del vespre s’hi farà la cloenda de la campanya. Vicent Partal presentarà l’acte i moderarà el debat entre els partits CIU, CUP, ICV, Reagrupament i VIA. Ciudadanos finalment no hi participarà perquè la direcció del partit li ha prohibit a Xurde Rocamundi, el representant arenyenc.

Argentona: L’acte final de campanya d’Argentona Decideix serà dissabte a quarts de vuit del vespre. Hi participaran Santiago Espot (Catalunya Acció), Enric Canela (10mil.cat), Àngel Font (Reagrupament Independentista) i Carles Mora (Alcalde d’Arenys i membre de la Coordinadora de les Consultes).

Badia del Vallès: Dissabte les plataformes del Vallès x l’Autodeterminació convoquen un acte unitari amb Arcadi Oliveras, Uriel Bertran, Diego Arcos, Carles Mora, Francesc Ribera (Titot), Jone Goreizelaia, Carme Forcadell, Francesc Dolufeu i Patricia Gabancho de convidats.

Sant Cugat: La festa final de la campanya és avui a quarts de vuit del vespre, a la plaça d’Octavià. Hi prendran part Ramon Piqué, Carme Forcadell, Carles Solà, Jordi Coca, Montserrat Carulla, Èric Bertran, Mbaye Gaye, Josep Manel Ximenis, Jordi Fàbrega. Hi actuaran Miquel Gil, Strombers, Brigada Avel·lina, l’Esbart Sant Cugat, Grup Mediterrània, Kata Kitinga, Núria Inglès, Òscar Intente, Celdoni Fonoll.

Taradell: Gran festa de cloenda de la campanya, dissabte a les vuit del vespre. Hi participaran Lluís Solà, Èric Bertran, Ramon Serra, Salvador Morera, Anna Simó, Patricia Gabancho, Àngel Colom i Antoni Pladevall. Hi actuarà Toni Albà i hi haurà un concert de Titot i David Rosell.

Vic : L’acte central de la campanya d’Osona Decideix es fa avui a quarts de set del vespre, a la plaça Major. Hi intervindrà Joan Laporta.

Vilassar: També avui, però a les vuit del vespre, es farà l’acte de cloenda de la campanya de Vilassar Decideix. Hi haurà un homenatge a Lluís Companys i un concert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any