Crítiques a Facebook pels canvis de les opcions d’intimitat

  • La xarxa social empeny els membres a fer pública, cada vegada més, la informació personal

VilaWeb
Enric Borràs Abelló
11.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si sou usuaris de Facebook, és molt probable que hàgiu vist, o que vegeu ben aviat, una finestra emergent avisant-vos dels canvis de les condicions de privadesa del servei. S’hi diu que els canvis són positius, perquè simplifiquen el control. Si ja l’heu vista, segurament que hi deveu haver passat sense prestar-hi gaire atenció, però potser val la pena que us hi fixeu més: Facebook dóna noves opcions, però també constreny els usuaris a fer públiques, cada vegada més, les seves dades personals.

Facebook encoratja els seus 350 milions d’usuaris a ser més oberts, en les seves actualitzacions, perquè ‘aquest és el camí cap on va el món’, segons Barry Schnitt, portaveu de la xarxa social. Els nous canvis ofereixen la possibilitat de compartir les actualitzacions amb els altres usuaris de Facebook, encara que no figurin a la llista d’amics, o fins i tot amb qualsevol internauta a través dels cercadors.

L’Electronic Frontier Foundation (EFF), un dels grups internacionals més destacats en la defensa dels drets dels internautes, lloa la simplificació dels controls sobre la intimitat, però en critica durament alguns aspectes. Per tant, aconsella de no fer cas de les opcions que Facebook recomana per defecte, perquè obliguen l’usuari a fer més pública la informació que publica. També fa saber que la publicació de la informació, que fins ara es podia controlar, com ara la del nom, de la fotografia, de la ciutat d’origen, del sexe i de la pertinença a xarxes, ara és pública per a tothom. I que això no es pot canviar.

Finalment, aventura que els canvis de Facebook poden servir per facilitar que cercadors com Google indexin tota aquesta informació personal. De moment, al bloc oficial de Facebook, ja hi han plogut tot de comentaris de membres que es queixen dels canvis.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any