Especial 13-D (2): La consulta, de la més petita a la més gran

  • En aquest segon capítol de l'informatiu Especial 13-D us expliquem com viuen el referèndum el municipi més petit que hi participa, Sant Jaume de Frontanyà, i el més gran, Sant Cugat del Vallès

VilaWeb
Redacció
10.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cent setanta municipis faran aquest cap de setmana la consulta sobre la independència. D’aquests, el més petit és Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), el poble més petit del Principat, amb vint-i-un elector, i el més gran és Sant Cugat del Vallès, amb més de seixanta mil. En aquest segon capítol de l’Especial 13-D us expliquem com viuen la consulta aquests dos municipis.

A Sant Jaume de Frontanyà i a Sant Cugat del Vallès la consulta es viu amb una il·lusió i un entusiasme semblants, però amb una logística del tot diferent: si l’un dels municipis no ha necessitat pas més de tres o quatre voluntaris, l’altre, ha hagut de trobar-ne uns cinc-cents. A Sant Jaume, a més, els vint-i-un electors cridats a les urnes són, tots, consellers (o regidors) de l’ajuntament, perquè el municipi funciona sota règim de consell obert; de fet, el 14 d’octubre proppassat va aprovar per unanimitat, en un ple municipal, la moció de suport a la consulta.

El poble és tan petit que no hi ha gaires locals per a fer-la i, per tant, haurà d’aprofitar la biblioteca municipal, malgrat la prohibició de servir-se de les dependències municipals per a aquest afer. ‘No volem pas desafiar ningú ni infringir la llei; només volem gaudir d’un dia de festa i democràcia’, diu Vilalta, que explica que la biblioteca ja no és estrictament de l’ajuntament, sinó una sala que ha esdevingut un punt de reunió natural dels veïns.

A Sant Cugat, en canvi, on ja fa dies que es pot votar anticipadament, ha calgut un maquinària pròpia de ciutat gran: vuit col·legis electorals, quaranta-vuit meses i, pel cap baix, tres persones de l’organització a cada col·legi. Per una altra banda, divendres es farà a Sant Cugat un gran acte nacional de cloenda de campanya.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any