L’ONU fa una crida perquè Haidar pugui tornar al Sàhara

  • Creixen les demandes als governs espanyol i marroquí perquè resolguin el cas de l'activista sahariana

VilaWeb
Redacció
09.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alta comissionada dels drets humans de l’ONU, Navi Pillay, ha fet una crida al govern espanyol i al del Marroc perquè l’activista sahariana, Aminatou Haidar, en vaga de fam des de fa vint-i-quatre dies a l’aeroport de Lanzarote, pugui tornar al seu país. ‘Faig una crida perquè pugui tornar allà on ha d’estar, amb els seus fills’, ha declarat.

Pillay ha admès que l’executiu espanyol havia fet alguns moviments diplomàtics, però ha recordat que era Haidar qui havia de decidir si volia tornar al Sàhara.

Segons el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Miguel Ángel Moratinos, Haidar podria continuar amb més força la reivindicació de reclamar al govern del Marroc que la deixi tornar a casa seva, si deixava la vaga de fam. Però, pel seu homòleg marroquí, Taieb Fassi Fihri, l’única responsable de la situació és Haidar, i l’acusa de xantatge, amb el suport del Front Polisario i dels partits polítics algerians.

Ahir els fills d’Haidar, Hayat i Mohàmmed el-Kassimi, van demanar en una carta que sa mare pogués tornar a casa.

Moltes entitats de defensa dels drets humans han exigit tant al govern marroquí com a l’espanyol que s’afanyin a cercar una solució. Un dels polítics més crítics ha estat l’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, que ha acusat la Unió Europea de tebior en aquest afer.

Ahir el portaveu d’Esquerra al congrés espanyol, Joan Ridao, també va dir que no subscriuria cap resolució sobre el cas Haidar que no reconegués el dret d’autodeterminació del Sàhara. Per ell, ‘l’actitud del govern espanyol en el cas Haidar és entre vacil·lant i complaent, fins al punt de negar l’existència d’una crisi diplomàtica de primer ordre. El Marroc ja s’ha negat dues vegades a permetre l’aterratge de Haidar a al-A’yun, i Espanya sembla que hagi renunciat a fer servir la via diplomàtica i a qualssevol mecanismes de coerció efectius.’

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any