Al-Qaida reivindica el segrest dels tres cooperants catalans a Mauritània

  • Un representant d'al-Qaida del Magrib Islàmic diu que més endavant especificaran les demandes i també atribueix a aquest grup el segrest d'un ciutadà francès a Mali · El govern espanyol analitza l'autenticitat de la gravació difosa · Els companys del segrestats demanen prudència

VilaWeb
Redacció
08.12.2009 - 08:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un portaveu d’al-Qaida del Magrib Islàmic (AQIM) ha reivindicat avui el segrest dels tres cooperants de la Caravana Solidària a Mauritània el 29 de novembre passat, segons que informa al-Jazira. El portaveu, que s’anomena Saleh Abuh Mohammad, no concreta què demanen a canvi de l’alliberament dels cooperants, però diu que ‘més endavant’ les autoritats espanyoles seran informades de les demandes.

‘Dues unitats de valents mujaidins han segrestat quatre europeus en dues operacions diferents’, diu el portaveu del grup en una gravació feta arribar a al-Jazira.’França i Espanya seran informades més endavant de les legítimes reivindicacions dels mujaidins’, afegeix.

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Miguel Ángel Moratinos, ha confirmat que el govern espanyol ha rebut una cinta d’àudio en què el grup al-Qaida del Magrib Islàmic reivindica el segrest ‘El Centre d’Intel·ligència analitza l’autenticitat de la reivindicació que indicaria el que el govern sospitava des del principi’, ha declarat Moratinos. El ministre espanyol s’ha compromès a treballar ‘per alliberar-los el més aviat possible’ i ha cridat a la ‘discreció i tranquil·litat’ perquè encara no hi ha dades de com es troben els cooperants catalans.

Els membres de la Caravana Solidària han llançat missatges de prudència després de conèixer la reivindicació del segrest, abans que no se’n confirmi l’autenticitat.

L’Albert Vilalta, l’Alícia Gàmez i el Roque Pascual van ser segrestats el 29 de novembre quan viatjaven en l’últim comboi del grup de vehicles de la Caravana Solidària 2009 organitzada per l’ONG Barcelona Acció Solidària. Des d’aleshores no se n’ha sabut res del mòbil, dels autors ni del lloc on paren tots tres. En un primer moment e ministre de l’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, havia apuntat a aquest grup d’al-Qaida, però després tant l’executiu espanyol com el govern català havien demanat prudència a l’hora d’atribuir el segrest i havien imposat el silenci sobre les operacions que es duien a terme a Mauritània i a Mali per trobar els segrestats.

Quatre dels companys dels segrestats van tornar diumenge a Barcelona i els altres tenen previst de fer-ho demà, després d’haver continuat el projecte de la Caravana Solidària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any