Els socis de govern acorden que els encausats no siguin nomenats per a cap càrrec públic

  • El pacte contempla que dimiteixin els encausats amb mesures cautelars o amb un judici oral pendent

VilaWeb
Redacció
06.12.2009 - 13:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSIB, UM i el Bloc han acordat un pacte anti-corrupció que impedirà que cap encausat pugui ser nomenat per a un càrrec públic i que contemplarà que els implicats en causes judicials que s’enfrontin a un judici oral o a qui se’ls hagi decretat mesures cautelars haurà d’abandonar el càrrec en les institucions, segons fonts del govern citades per Europa Press.

Segons aquest acord, el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, podrà exercir el seu càrrec mentre el jutge no en decreti mesures cautelars o li obri un procediment oral per la seva implicació en el cas So n’Oms. Pel mateix motiu, no es veuria afectada ni la presidenta del parlament, Maria Antònia Munar, encausada en el cas Can Domenge i en el de So n’Oms, ni tampoc el president del Consell Insular d’Eivissa, Xico Tarrés, encausat pel cas Eivissa Centre.

L’acord impedeix que Miquel Nadal exerceixi cap càrrec públic a partir d’ara, tot i que sí que podrà continuar com a portaveu i regidor d’UM a l’Ajuntament de Palma mentre no li decretin cap mesura cautelar ni li obrin un judici oral. Així doncs, el codi ètic només afectaria, de moment, al parlamentari del grup mixt Bartomeu Vicens (ex-UM), en llibertat sota fiança per la seva implicació en el cas So n’Oms.

L’acord, que queda annex al pacte signat el 2007, s’ha tancat després de l’acceptació per part del PSIB i d’UM de les dues esmenes que presentà ahir el Bloc. Però tot i aquest pacte, amb el qual els socis miren de garantir l’estabilitat a totes les institucions balears, no es podrà garantir que un polític encausat abandoni el seu escó si no concorren els dos supòsits citats, i dependrà de la seva decisió personal. Tanmateix, seria expulsat del partit i passaria al grup mixt, com es va fer amb Vicens.

Fonts del govern citades per l’agència remarquen que existeix ‘consens en tots els partits del govern’ respecte el codi ètic, que serà ‘validat’ de manera oficial d’aquí a unes hores pels màxims dirigents de les tres formacions, Francsc Antich (PSIB), Biel Barceló (Bloc) i Miquel Àngel Flaquer (UM). Però la realitat és que les aigües encara no s’han calmat al consistori de Palma, on alguns regidors d’Esquerra Unida (que forma part de la coalició del Bloc) van advertir ahir que trencarien totes les relacions amb Unió Mallorquina mentre Nadal continués com a regidor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any