Garzón també deixa en llibertat sense mesures l’ex-gerent de l’Incasòl

  • Ja han declarat nou dels onze nous encausats, i tots han sortit en llibertat, tot i que continuen implicats en el cas

VilaWeb
Redacció
04.12.2009 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Baltasar Garzón ha deixat en llibertat els quatre encausats en el cas Pretòria que han declarat avui, com també van sortir en llibertat els cinc que van declarar ahir. El gerent de l’Incasòl fins fa dos dies, Emili Mas (PSC), ha estat l’últim en sortir en llibertat i el seu advocat a qualificat el cas de ‘joc dels disbarats amb greus conseqüències’.

Mas ha declarat per presumpta participació en unes reunions amb Luis García, Bartomeu Muñoz, Manuel Dobarco i Pascual Vela, tots militants o ex-militants del PSC. En aquestes reunions, relacionades amb el cas Pretòria, sembla que s’hi parlava de fer factures falses per a desviar un milió i mig del fons de cohesió de la Unió Europea. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va defensar ahir la gestió d’Emili Mas, per més que li vagi acceptar la dimissió de gerent d’Incasòl quan es va saber que Baltasar Garzón l’encausava en el cas Pretòria. ‘La integritat de la institució es mantindrà incòlume’, segons Nadal, que ahir va dir que posaria la mà al foc per la gestió de Mas a l’Incasòl, perquè no hi havia cap factura que vinculi aquesta institució amb els casos que investiga Garzón.

CiU ha demanat informació al Govern sobre l’actuació de l’Incasòl amb l’objectiu de ‘desvetllar qualsevol ombra de sospita’, segons ha indicat avui en conferència de premsa el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig. D’aquesta manera s’ha referit a la imputació de l’exgerent de l’Incasòl Emili Mas en el ‘cas Pretòria’ i també a les declaracions del conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal. ‘Així podrem creure que quan el conseller Nadal diu que posa la mà al foc no se li rosteix’, ha remarcat. En concret, CiU ha fet diverses preguntes al Govern i ha demanat documentació de diferents expedients de gestió i adquisicions patrimonials que fan referència a algunes actuacions de l’Incasòl.

Per la seva banda, l’ex-alcalde de l’Ajuntament de Sant de Llavaneres, Víctor Ros (PP), ha assegurat després de declarar que havia pensat ‘molt en la família i en el poble de Sant Andreu de Llavaneres que és el més important de tot’. Ros ha declarat durant poc més de vint minuts per intentar esclarir l’acusació del magistrat d’associació il·lícita, frau i exaccions il·legals dins el cas Pretòria. Tant l’ex-alcalde com el seu regidor d’Urbanisme, Antonio Jiménez, han quedat en llibertat sense mesures cautelars. L’advocat de tots dos, Artur Ventura, ha explicat que han ‘aclarit les decisions polítiques’ que van prendre, han negat que formessin part de cap trama corrupta i han estat ‘còmodes i tranquils’. 

Els altres encausats

El jutge de l’Audiència espanyola va prendre ahir declaració a cinc dels nous encausats. Tots van negar els fets que els imputen i van sortir en llibertat sense mesures cautelars. Els primers a declarar davant Garzón van ser Doris Malfeito, muller de Macià Alavedra, i Lluïsa Mas, muller de Lluís Prenafeta, que van sortir en llibertat. Segons l’advocat, la fiscalia no va demanar mesures cautelars per a cap de les dues declarants. En l’interlocutori, Garzón diu que Maria Lluïsa Mas ajudava Prenafeta ‘a purificar els beneficis de les activitats presumptament delictives’ i li imputa un delicte d’emblanquiment de capital.

El primer a declarar a la tarda va ser l’ex-càrrec del DPTOP, Genís Carbó, que va justificar els 244.000 euros rebuts per l’operació Niesma de Llavaneres, quan Víctor Ros n’era el batlle, dient que eren ‘honoraris professionals’. El magistrat el va deixar en llibertat sense mesures cautelars, però continua imputant-li suborn. ‘Espero que això s’aclareixi’, va dir a la sortida de l’Audiència Nacional espanyola.

Un altre dels encausats que va declarar ahir és Lluís Falcón, gerent de Projectes de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fins el 19 de novembre, quan fou destituït per la nova batllessa, Núria Parlón. Fonts acostades al consistori van dir a Europa Press que Falcón era la mà dreta de l’ex-batlle en qüestions urbanístiques. Segons l’interlocutori, Falcón sembla que va anunciar als responsables del projecte Cúbics que no es podia modificar el projecte, tal com pretenien, i per això van vendre el terreny. Baltasar Garzón el va deixar en llibertat sense mesures cautelars, atès que havia negat tota relació amb els fets que hom li imputa.

Garzón també implica en el cas Manuel Valera, administrador de Niesma, una de les empreses lligades a projectes urbanístics de Llavaneres i acostat a Luis García. Valera va sortir en llibertat després de declarar davant Garzón ahir al vespre, encara que aquest continua relacionant-lo amb el cas.

A banda els encausats, Garzón ha citat per al gener deu testimonis; entre aquests l’ex-batllessa de Badalona, Maite Arqué (PSC), l’ex-director general de Planificació i Recursos de l’Ajuntament de Santa Coloma, Albert Gadea, i l’actual gerent de l’empresa pública Gramepark, Manel Sierra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any