El conseller Nadal avala l’actuació d’Emili Mas a l’Incasòl

  • Manuel Dobarco, ex-regidor d'urbanisme de Santa Coloma, ha pagat la fiança i sortirà en llibertat · Genís Carbó, ex-càrrec del DPTOP, diu que els 244.000 euros que va rebre eren 'honoraris professionals' · Tots els imputats que han declarat avui a l'Audiència han quedat en llibertat sense mesures cautelars

VilaWeb
Redacció
03.12.2009 - 21:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha defensat avui la gestió feta per Emili Mas (PSC), de qui ahir va acceptar la dimissió com a gerent de l’Institut Català del Sòl quan es va saber que Baltasar Garzón l’imputava en el cas Pretòria. ‘La integritat de la institució quedarà preservada’, ha afegit Nadal. El jutge de l’Audiència espanyola ha pres declaració als cinc imputats que han declarat avui. Tots han negat els fets pels que se’ls imputa i han quedat en llibertat sense mesures cautelars. Avui han declarat davant de Garzón Lluís Falcón, arquitecte municipal de l’Ajuntament de Santa Coloma, Manel Valera, administrador de Niesma, Genís Carbó, ex-cap de Planificació Territorial de la Generalitat, Doris Malfeito, muller de Macià Alavedra, i Lluïsa Mas, muller de Lluís Prenafeta.

El conseller Nadal ha dit, en declaracions fetes avui al matí a diverses ràdios, que posava la mà al foc per la gestió de Mas a l’Incasòl, perquè assegura que no hi ha cap factura que vinculi aquesta institució amb els casos que investiga Garzón.

Quan es va saber que Garzón esmentava Mas en l’interlocutori (l’octubre passat), el conseller Joaquim Nadal va negar que hi hagués cap irregularitat en els procediments administratius del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i va dir que la citació de Mas era una ‘confusió’. Però l’interlocutori deia que Mas participava en unes reunions amb l’ex-diputat del PSC Luis García, l’ex-batlle de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, l’ex-regidor d’Urbanisme Manuel Dobarco i el director gerent del consistori, Pascual Vela; i que en aquestes reunions s’hi devia parlar de fer factures falses per a desviar prop d’un milió i mig d’euros del fons de cohesió de la Unió Europea per una obra de Santa Coloma de Gramenet. Segons l’interlocutori de Garzón, aquestes possibles falsificacions de factures tenien a veure amb unes expropiacions als carrers de la Sardana i de Sant Pasqual de Santa Coloma, gestionades per Gramepark.

Però Nadal diu que el 30 d’octubre es van analitzar els comptes de l’Incasòl i que no hi havia res que tingués a veure amb aquests fets. ‘Ara hem acceptat la renúncia de Mas perquè l’ajudarà a defensar-se, perquè la justícia pugui actuar i perquè es preservi el bon nom de l’Institut Català del Sòl’, ha reblat.

Llibertat sota fiança per a Dobarco

L’ex-regidor d’urbanisme de Santa Coloma de Gramanet, Manuel Dobarco, sortirà en llibertat en les properes hores després d’haver pagat la fiança imposada per Garzón -el seu advocat espera que pugui ser aquesta nit mateix-, però estan pendents de diferents tràmits. Garzón ha d’autoritzar la llibertat provisional i el document ha de ser enviat al jutge de guàrdia de Martorell, que ho comunicarà al Departament de Justícia i aquest transmetrà l’orde al centre penitenciari. Garzón va decretar ahir llibertat sota fiança de 200.000 euros per a l’ex-regidor d’Urbanisme de Santa Coloma, Manuel Dobarco, empresonat des del 30 d’octubre, juntament amb l’ex-batlle del municipi, Bartomeu Muñoz (PSC), l’ex-diputat socialista Luís García i els ex-consellers de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

Els altres imputats

Les primeres en declarar davant Garzón han estat Doris Malfeito, muller de Macià Alavedra, i Lluïsa Mas, muller de Lluís Prenafeta, que han sortit en llibertat. Segons l’advocat, la fiscalia no ha demanat mesures cautelars per cap de les dues. A l’interlocutori, Garzón diu que Maria Lluïsa Mas hauria ajudat Prenafeta ‘a purificar els beneficis de les activitats pressumptament delictives’ i li imputa un delicte d’emblanquiment de capitals.

El primer a declarar a la tarda ha estat l’ex-càrrec del DPTOP, Genís Carbó, qui ha justificat que els 244.000 euros que va rebre per l’operació Niesma a Llavaneres quan Víctor Ros n’era el batlle són ‘honoraris professionals’. El magistrat l’ha deixat en llibertat sense mesures cautelars i segueix imputat per suborn. ‘Espero que s’aclareixi’, ha assegurat a la sortida de l’Audiència nacional.

Un altre dels encausats que ha declarat avui és Lluís Falcón, gerent de Projectes de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fins el 19 de novembre, quan fou destituït per la nova batllessa, Núria Parlón. Fonts acostades al consistori han dit a Europa Press que Falcón era la mà dreta de l’ex-batlle en qüestions urbanístiques. Segons l’interlocutori, Falcón sembla que va anunciar als responsables del projecte Cúbics que no es podia modificar el projecte, tal com pretenien, i per això van vendre el terreny. Baltasar Garzón l’ha deixat en llibertat sense mesures cautelars després que aquest ha negat qualsevol relació amb els fets que se li imputen.

Garzón també implica en el cas Manuel Valera, administrador de Niesma, una de les empreses vinculades a projectes urbanístics de Llavaneres i a Luis García. Valera ha quedat en llibertat després de declarar davant Garzón avui a la tarda, encara que se li mantenen les imputacions que el relacionen amb el cas.

Més interrogatoris per demà

Els interrogatoris prosseguiran aquest divendres amb Antonio Jiménez, Víctor Ros, Juan Felipe Ruiz, Josefina Calvet i Emili Mas. Tant Emili Mas (PSC) com Víctor Ros (PP) han estat suspesos temporalment de militància pels partits respectius. A banda els encausats, Garzón ha citat per al gener deu testimonis; entre aquests  l’ex-batllessa de Badalona, Maite Arqué (PSC), l’ex-director general de Planificació i Recursos de l’Ajuntament de Santa Coloma, Albert Gadea, i l’actual gerent de l’empresa pública Gramepark, Manel Sierra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any