El govern, tocat per la nova imputació de Garzón

  • Emili Mas, gerent d'Incasòl, encausat en el cas Pretòria i suspès de militància pel PSC · Hi ha onze encausats més en el cas Pretòria, entre els quals l'ex-batlle del PP de Sant Andreu de Llavaneres i la muller de Prenafeta i la d'Alavedra · Avui comencen a declarar al jutge

VilaWeb
Redacció
03.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Baltasar Garzón va encausar ahir onze persones més en el cas Pretòria; entre aquestes, el gerent d’Incasòl fins ahir, Emili Mas (PSC), i l’ex-batlle de Sant Andreu de Llavaneres, Víctor Ros (PP). Tots dos han estat suspesos temporalment de militància pels partits respectius. A més, el Departament de Política Territorial ha acceptat la renúncia del càrrec de Mas. Ja són, doncs, vint els encausats d’aquest cas, per unes operacions urbanístiques fetes a Sant Andreu, Santa Coloma i Badalona.

Més implicats

Entre els nous implicats, que comencen a declarar avui al jutge, també hi ha l’ex-regidor d’Urbanisme de Sant Andreu de Llavaneres, Antoni Jiménez (PSC), i l’ex-cap de Planificació Territorial de la Generalitat de CiU, Genís Carbó. En l’interlocutori, Garzón diu que una empresa de Carbó degué cobrar 24.000 euros per l’operació Niesma a Llavaneres quan Víctor Ros n’era el batlle.

També hi ha implicat el conseller delegat de l’empresa pública Marina Badalona des de l’any 2000 i ex-delegat del govern espanyol a Mallorca, Juan Felipe Ruiz Sabido, que ja ha estat suspès de militància pel PSC. Segons Garzón, Ruiz Sabido era el contacte a Badalona de Luis García, també encausat, i a qui una empresa de Ruiz devia pagar 2,5 milions d’euros per la rescissió d’un contracte.

Un altre dels encausats és Lluís Falcón, gerent de Projectes de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fins el 19 de novembre, quan fou destituït per la nova batllessa, Núria Parlón. Fonts acostades al consistori han dit a Europa Press que Falcón era la mà dreta de l’ex-batlle en qüestions urbanístiques. Segons l’interlocutori, Falcón sembla que va anunciar als responsables del projecte Cúbics que no es podia modificar el projecte, tal com pretenien, i per això van vendre el terreny. 

Garzón també implica en el cas Manuel Valera, administrador de Niesma, una de les empreses vinculades a projectes urbanístics de Llavaneres i a Luis García; també Philip McMahan, resident a Andorra, de manera que el jutge ha demanat una comissió rogatòria per a poder-lo interrogar.

Finalment, ha encausat Doris Malfeito, muller de Macià Alavedra; Lluïsa Mas, muller de Lluís Prenafeta; i la mare de l’ex-batlle de Santa Coloma, Josefina Calvet.

A banda els encausats, Garzón ha citat per al gener deu testimonis; entre aquests  l’ex-batllessa de Badalona, Maite Arqué (PSC), l’ex-director general de Planificació i Recursos de l’Ajuntament de Santa Coloma, Albert Gadea, i l’actual gerent de l’empresa pública Gramepark, Manel Sierra

Els noms d’alguns d’aquests encausats ja apareixien a l’interlocutori del 30 d’octubre, però aleshores el jutge no els va encausar. És el cas de Genís Carbó, Juan Felipe Ruiz i Emili Mas.

Factures presumptament falses

Quan es va saber que Garzón esmentava Mas en l’interlocutori (l’octubre passat), el conseller Joaquim Nadal va negar que hi hagués cap irregularitat en els procediments administratius del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i va dir que la citació de Mas era una ‘confusió’. Però l’interlocutori deia que Mas participava en unes reunions amb l’ex-diputat del PSC Luis García, l’ex-batlle de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, l’ex-regidor d’Urbanisme Manuel Dobarco i el director gerent del consistori, Pascual Vela; i que en aquestes reunions s’hi devia parlar de fer factures falses per a desviar prop d’un milió i mig d’euros del fons de cohesió de la Unió Europea per una obra de Santa Coloma de Gramenet. Segons l’interlocutori de Garzón, aquestes possibles falsificacions de factures tenien a veure amb unes expropiacions als carrers de la Sardana i de Sant Pasqual de Santa Coloma, gestionades per Gramepark.

Llibertat sota fiança per a Dobarco

Garzón també va decretar ahir llibertat sota fiança de 200.000 euros per a l’ex-regidor d’Urbanisme de Santa Coloma, Manuel Dobarco, empresonat des del 30 d’octubre, juntament amb l’ex-batlle del municipi, Bartomeu Muñoz (PSC), l’ex-diputat socialista Luís García i els ex-consellers de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any