Garzón imputa el gerent de l’Incasòl i un ex-alcalde del PP

  • El PSC suspèn de militància Emili Mas i Ruiz Sabido · Onze nous imputats en el cas Pretòria, entre ells, també l'ex-regidor d'Urbanisme de Sant Andreu de Llavaneres i les mullers de Prenafeta i d'Alavedra

VilaWeb
Redacció
02.12.2009 - 21:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Baltasar Garzón ha imputat onze noves persones en el cas Pretòria, entre les quals hi ha Emili Mas, fins avui gerent de l‘Incasòl. Segons un comunicat del Departament de Política Territorial, els consellers Joaquim Nadal i Francesc Baltasar han acceptat la renúncia al càrrec que va fer Mas. A més, el PSC ha anunciat que l’havia suspès temporalment de militància.

Més imputats

Entre els nous imputats també hi ha l’ex-regidor d’Urbanisme de Sant Andreu de Llavaneres, Antoni Jiménez (PSC) i l’ex-alcalde del PP de Sant Andreu de Llavaneres, Víctor Ros, que ha presentat la renúncia temporal de militància del partit.; i l’ex-cap de Planificació Territorial de la Generalitat de CiU, Genís Carbó. A la interlocutòria, Garzón diu que una empresa de Carbó hauria cobrat 24.000 euros en l’operació ‘Niesma’ a Llavaneres quan Víctor Ros era alcalde.

També ha estat imputat el conseller delegat de l’empresa pública Marina Badalona des de l’any 2000 i ex-delegat del govern espanyol a Mallorca, Juan Felipe Ruiz Sabido, que ja ha estat suspès de militància del PSC. En aquest cas, Garzón afirma que Ruiz Sabido era el contacte a Badalona de Luís García, també imputat i a qui una empresa de Ruiz hauria pagat 2,5 milions d’euros per rescindir un contracte.

Un altre dels imputats és Lluís Falcón, gerent de Projectes de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fins el dia 19 de novembre, quan fou destituït per la nova alcaldessa, Núria Parlón. Fonts properes al consistori han reconegut a Europa Press que Falcón era considerat mà dreta de l’ex-alcalde en qüestions urbanístiques. Segons la interlocutòria, Falcón, suposadament, va anunciar als responsables del projecte Cúbics que no es podria modificar el projecte, tal com pretenien, per la qual cosa van decidir vendre el terreny. 

Garzón també imputa Manuel Valera, administrador de Niesma, una de les empreses vinculades a projectes urbanístics a Llavaneres i a Luis García; i Philip McMahan, que viu a Andorra, de manera que el jutge ha demanat una comissió rogatòria per poder interrogar-lo.

Finalment, el jutge ha imputat Doris Malfeito, muller de Macià Alavedra; Lluïsa Mas, muller de Lluís Prenafeta; i la mare de l’ex-alcalde de Santa Coloma, Josefina Calvet.

A banda dels imputats, Garzón ha citat per al gener deu testimonis, entre els quals hi ha l’ex-alcaldessa de Badalona Maite Arqué (PSC), l’ex-director general de Planificació i Recursos de l’Ajuntament de Santa Coloma Albert Gadea, i l’actual gerent de l’empresa pública Gramepark, Manel Sierra

Amb aquestes noves imputacions, ja són vint-i-un els implicats en el cas Pretòria, que investiga unes operacions urbanístiques desenvolupades a Sant Andreu, Santa Coloma i Badalona. Els imputats començaran a declarar demà davant el jutge.

Els noms d’alguns d’aquests imputats ja apareixien a la interlocutòria del 30 d’octubre, però aleshores el jutge no els va imputar. És el cas de Genís Carbó, Juan Felipe Ruiz i Emili Mas.

Presumptes factures falses

Respecte la citació de Mas a la interlocutòria de Garzón de l’octubre, el conseller Joaquim Nadal va negar aleshores que hi hagués cap irregularitat en els procediments administratius del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i va dir que la citació de Mas era una ‘confusió’. En aquella interlocutòria, Mas apareixia com un dels participants en reunions amb l’ex-diputat del PSC, Luis García; l’ex-alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, l’ex-regidor d’Urbanisme, Manuel Dobarco; i el director gerent del consistori, Pascual Vela, on presumptament s’hauria parlat de l’elaboració de factures falses per a desviar prop d’un milió i mig d’euros dels fons de cohesió de la Unió Europea en una obra de Santa Coloma de Gramenet. Segons la interlocutòria de Garzón, les presumptes falsificacions de factures estarien relacionades amb unes expropiacions als carrers de la Sardana i de Sant Pasqual de Santa Coloma, la gestió de les quals corresponia a Gramepark.

Llibertat sota fiança per a Dobarco

Garzón també ha decretat avui llibertat sota fiança de 200.000 euros per a l’ex-regidor d’Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco, que roman a presó des del 30 d’octubre, juntament amb l’ex-alcalde del municipi, Bartomeu Muñoz (PSC), l’ex-diputat socialista Luís García i els ex-consellers de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any