Mapes de la sida

VilaWeb
Redacció
01.12.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En ocasió del Dia Mundial de la Sida, que enguany reivindica els drets de les persones seropositives, el Programa Conjunt de les Nacions Unides contra la Sida publica les últimes dades sobre l’evolució de l’epidèmia al món. L’informe d’enguany comença destacant una dada positiva: de l’any 2000 ençà, la xifra de noves infeccions s’ha reduït un 17%. La davallada, amb tot, no ha d’eclipsar que trenta-tres milions de persones eren seropositives l’any passat, dos milions de les quals adolescents i infants. L’Àfrica subsahariana continua essent, de llarg, la regió més afectada pel VIH/sida, amb més del 70% de casos. També s’han localitzat al continent africà dos terços de les noves infeccions el 2008, any en què l’ONU calcula que es van morir dos milions de persones a causa de la malaltia. Per fer-se una idea més clara de l’abast de l’epidèmia, a internet es poden trobar mapes que ajuden a plasmar totes aquestes dades de manera molt gràfica. L’ONU mateix manté aquest mapa interactiu, on se superposen les dades bàsiques de l’últim informe.

Aquestes mateixes dades es poden carregar al programa Google Earth.

Un altre recurs altament interessant, i gràficament molt revelador, és l’anomenat AIDS Clock, elaborat pel Fons de Població de les Nacions Unides: n’hi ha prou de prémer un botó perquè la dimensió de cada país del planeta es modifiqui proporcionalment als casos de VIH que hi constaven el 2006.

També hi ha mapes de continents o països específics. AidsInAfrica.net, per exemple, a més de testimonis en primera persona proposa un mapa amb dades específiques (fins el 2002) dels països africans en relació amb el VIH/sida. I als Estats Units, on més d’un milió de persones estaven infectades l’any passat, funciona des de l’estiu un atles interactiu sobre l’impacte de la malaltia al territori.

La Coalició Mundial de Dones i Sida, per la seva banda, té previst activar ben aviat un mapa amb informació i documents de cada país respecte a l’impacte de l’epidèmia en les dones, que actualment representen el 50% de persones seropositives al món.

No hi pot faltar, en aquesta llista, el mapamundi d’esdeveniments relacionats amb el Dia Mundial contra la Sida.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any