El govern espanyol tem que els segrestadors s’hagin endut els cooperants a Mali

  • Carod-Rovira diu que no es podran concretar les accions fins que no se sàpiga l'autoria · Els tres segrestats eren cooperants de l'ONG Barcelona Acció Solidària que participaven en la Caravana Solidària a Mauritània

VilaWeb
Redacció
30.11.2009 - 15:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol tem que els tres cooperants catalans segrestats ahir hagin estat traslladats a Mali, on al-Qaida hi té bases. Fonts del ministeri d’Interior admeten que si es confirma l’autoria d’al-Qaida la situació serà ‘complicada’, tenint en compte la poca capacitat dels cossos policíacs dels dos països i que els segrestadors no actuen només motivats per qüestions econòmiques. Roque Pasqual, Alícia Gámez i Albert Vilalta van ser segrestats ahir quan viatjaven en un vehicle de la Caravana Solidària 2009 de l’ONG Barcelona Acció Solidària.   

El ministre de l’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit que tot puntava que el grup d’al-Qaida al Magrib islàmic era el responsable del segrest. ‘Em temo que som davant d’un segrest d’islamistes radicals’, ha dit, advertint que si fos així ‘no seria el primer cop’ que al-Qaida ‘segresta cooperants europeus o nord-americans en aquesta zona’. Rubalcaba ha explicat que ja ha parlat amb les famílies i que el president de Mauritània ha posat ‘totes les forces de seguretat al servei de trobar el segrestats’.

Per la seva banda, el vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha dit que fins que no passessin vint-i-quatre hores, no seria fàcil saber-ne l’autoria. Serà aleshores quan es podran concretar les accions, ja que es podrà saber quina mena de segrest és, si té una finalitat propagandística o bé lucrativa. ‘Fins que no hi hagi la reivindicació no serà fàcil decidir el proper pas’, ha dit.

Carod també ha anunciat que reforçaria les mesures de seguretat en accions humanitàries a l’exterior per protegir els cooperants. ‘Tot el que siguin mesures per protegir la seguretat i la integritat dels cooperants haurà de ser objectiu principal’, ha dit. Mentrestant, el govern estudia ara si envia una missió oficial a la zona. 

En una declaració institucional, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha donat suport als segrestats i les famílies i ha anunciat que l’ajuntament treballava amb la resta d’autoritats per obtenir un desenllaç favorable. Les persones que formen part de la resta del comboi es troben bé, sota protecció de l’ambaixada i la policia mauritana a la capital del país, segons que ha explicat Hereu. 

El segrest

Els companys dels segrestats es van adonar que al vehicle en què viatjaven, l’últim de la fila, no els seguia. Llavors van girar cua i van trobar el cotxe desaparegut amb els portes obertes, sense ningú a dins, i van poder veure a terra unes petjades que s’endinsaven al desert.

El seguici de la Caravana Solidària 2009, que va sortir fa just una setmana del Port de Barcelona, va anar ahir de Nouadhibou a Nouakchott. Durant el trajecte el cotxe escombra de la caravana, un vehicle lleuger, va deixar de seguir els altres catorze vehicles. Els companys van adonar-se de la pèrdua i un dels altres cotxes lleugers va girar cua per veure què passava. Va ser llavors que va trobar el cotxe buit i amb unes petjades que feien pensar que havien segrestat els seus companys.

Ara els altres membres de la caravana ja són a Nouakchott. Per la seva banda, la policia mauritana ha enviat quatre vehicles al lloc dels fets, que han passat poc després que els vehicles de la caravana s’havien aturat en una estació de servei per omplir els dipòsits de combustible. Un altre dels cotxes de la caravana també s’ha desplaçat fins al lloc en què es va produir el segrest.

La caravana solidària va sortir el passat 22 de novembre del Port de Barcelona. Es tracta del projecte humanitari més important que es fa a l’Àfrica Occidental. La iniciativa, organitzada per Barcelona Acció Solidària, té per objectiu transportar el material recollit per 35 ONG catalanes. La caravana, en la seva novena edició transporta al Marroc, Mauritània, Senegal i Gàmbia, més de 3.000 caixes de material corresponent a 106 projectes.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any