‘En català, jugues?’

  • Segons la Plataforma per la Llengua, només el 6% de les joguines que es comercialitzen són etiquetades en català.

VilaWeb
Redacció
28.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ara que s’acosten les festes de Nadal és un bon moment per a considerar quines joguines es regalaran als més menuts. La Plataforma per la Llengua se suma a aquesta reflexió amb una jornada lúdica, que s’ha fet durant tot el dia al passeig de Sant Joan de Barcelona. La Festa per al joc i la joguina en català, que se celebra cada any des de 2004, té l’objectiu de reivindicar que les joguines que s’obsequiïn als infants siguin etiquetades i tinguin les instruccions en català.

Els infants han estat els protagonistes de la festa que s’ha fet durant tot el dia a la cruïlla entre el passeig de Sant Joan i el carrer de Provença de Barcelona. El contacontes Jaume Viladric i el grup de titelles la Renaixença han amenitzat el matí, i després de dinar, els assistents han gaudit dels espectacles de la Companyia Struc i les bicicletes boges i de Pep Puigdemont i Companyia.

A més d’aquestes activitats lúdiques, les famílies que han participat en la festa han pogut saber més detalls de la campanya ‘En català, jugues?’, que pretén conscienciar les empreses de la importància de comercialitzar productes infantils etiquetats en català; demanar a les administracions una legislació especial en relació amb la llengua dels jocs, joguines i materials adreçats a infants i joves; convidar tota la població a comprar productes que respectin la nostra llengua, i finalment, promoure l’oferta de joguines que avui són etiquetades en català. Segons les darreres dades recollides per la Plataforma per la Llengua, actualment hi ha 560 joguines que inclouen el català (a les instruccions, a la capsa o a l’embolcall), i 74 empreses que fabriquen jocs i joguines en català. Els percentatges, amb tot, són contundents: les joguines etiquetades en català representen només el 6% del conjunt de joguines que es comercialitzen.

La jornada també ha servit perquè les famílies poguessin recollir per als menuts unes cartes als Reis especials, que tenen l’encapçalament tradicional ‘Estimats Reis Mags d’Orient’, però que conclouen amb una petició específica: ‘Poder jugar en català’. Aquestes setmanes vinents, la Plataforma distribuirà 22.000 cartes al Principat i 4.000 més, al País Valencià.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any