Tres mil cinc-centes persones obren la campanya del 13-D a Barcelona

  • Avui a migdia s'ha fet un gran acte, amb intervencions del periodista Miquel Calçada, Josep Maria Terricabras, Carles Móra i Víctor Alexandre · L'auditori del Fòrum de Barcelona s'ha omplert amb unes tres mil cinc-centes persones

VilaWeb
Redacció
29.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Manquen quinze dies perquè a més d’un centenar de municipis es porti a terme la consulta popular sobre la independència; per això la campanya s’intensifica. Barcelona ha acollit a migdia un gran acte central ‘de demostració de força’ amb la intervenció de Miquel Calçada. Fins a l’auditori del Fòrum s’han desplaçat unes tres mil cinc-centes persones, que han pogut escoltar com l’empresari i periodista deia que ja s’han superat molts estadis de cop i que el proper pas serà la independència. Considera que ‘Catalunya es troba en una disjuntiva històrica en què s’ha perdut la confiança en el sistema de partits’, i creu que l’editorial conjunt publicat per dotze diaris ‘és un prec desesperat perquè saben que l’estatut és una última estació, i que la dignitat de Catalunya només té un nom: la independència’ (vegeu-ne una crònica en vídeo).

Carles Móra, portaveu de la Coordinadora per la consulta sobre la independència, ha afegit posteriorment que la democràcia sempre s’imposarà: ‘La llibertat no ens la cedeix ningú’. El batlle d’Arenys de Munt, on el 13 de setembre es va fer la primera consulta sobre la independència, ha dit que ‘és el moment de posar fi a l’expoli, l’esclavitud i la humiliació’ d’Espanya sobre Catalunya, per a construir ‘un país ric, noble i feliç’. ‘Hem d’aconseguir que els nostres parlamentaris votin la independència unilateral de Catalunya. Amb vot secret, si cal, i recollint les cinc-centes mil firmes que calen per a començar el procés si cal’.

També ha parlat el portaveu de la plataforma Decidim.cat i batlle de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, que ha dit que el municipi ‘no pot negar als ciutadans l’ús de locals que han pagat amb els impostos’, en referència a la prohibició imposada per l’Audiència espanyola. I ha afirmat que alguns altres municipis seguiran els seus passos, com Sant Jaume de Frontanyà i Santa Coloma de Farners.

A més a més, hi han intervingut representants d’una vintena de comissions locals, que han explicat l’experiència i han llançat crides a la participació; l’actor Carles Canut ha llegit el poema ‘Ara mateix’ de Miquel Martí i Pol, i una coral ha interpretat el Cant de la Senyera. També hi han actuat Francesc Ribera ‘Titot’ i David Rossell i, finalment, ha estat el filòsof Josep M. Terricabras qui ha afirmat que les consultes no es fan en contra de ningú, sinó a favor de tothom. L’acte s’ha acabat amb el Cant dels Segadors.

Uriel Bertran, un dels representants de la Coordinadora, ha explicat que la campanya que comença avui consistirà a informar als cent seixanta municipis amb referèndums el 13-D sobre on són els llocs habilitats per a votar i les raons de la consulta. També ha matisat que la campanya busca el foment de la participació, i no promoure el vot en una direcció o una altra: ‘Volem que es voti sí, no o en blanc lliurement, sense cap impedment ni restricció.’

Sergi López, Joel Joan i Isabel-Clara Simó secunden el manifest del 13-D

Dijous passat es van presentar les adhesions al manifest (pdf) del 13-D. Entre els adherits, hi ha els actors Sergi López i Joel Joan; Pep Riera, ex-coordinador d’Unió de Pagesos; l’escriptora Isabel-Clara Simó; el lingüista Joan Solà; el filòsof Josep M. Terricabras; el cuiner Sant Santamaria, i el músic ‘Titot’. Els membres de la Coordinadora van explicar que encara els arriben més adhesions al manifest de particulars i col·lectives. Un document que s’ha traduït al francès, l’anglès i el castellà i que es farà arribar a agents polítics de dins i fora del país.

Joan Laporta tancarà la campanya a Vic

També hi haurà un gran acte, però de cloenda, preparat per Osona Decideix. Es farà a Vic el dia 11 de desembre, i hi participarà el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, que farà una crida a la participació. També hi intervindrà el director executiu d’Osona Decideix, Alfons López Tena.

 

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any