La policia espanyola deté una trentena de membres de Segi a diverses localitats del País Basc

  • L'operació arriba quan l'esquerra independentista basca ha obert un debat intern per impulsar un procés democràtic

VilaWeb
Redacció
24.11.2009 - 08:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La guàrdia civil i la policia espanyola han detingut aquesta nit passada a diverses poblacions del País Basc trenta-sis membres de l’organització juvenil il·legalitzada Segi per ordre del jutge de l’Audiència espanyola Fernando Grande Marlaska. Les detencions s’han fet, entre més llocs, a Bilbao, Lekeito, Zamudio, Galdakao, Idiazabal i Vitòria, on també s’han fet escorcolls a domicilis i a societats gastronòmiques. La policia manté l’operació oberta i es podrien dur a terme més detencions.

Les detencions arriben en un moment en què l’esquerra independentista basca ha obert un debat entre les bases per fer un canvi de cicle, per impulsar un procés democràtic ‘que tingui com a base la paraula i la decisió de la ciutadania basca’ i que s’hauria de dur a terme sense violència ni ingerències externes, segons un document intern de la formació el contingut del qual va transcendir ara fa un mes. També el mes passat l’Audiència espanyola va dur a terme una altra operació contra l’esquerra independentista, quan Baltasar Garzón va ordenar la detenció i l’empresonament de l’ex-portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, de l’ex-dirigent del sindicat LAB, Rafael Díez Usabiaga i de tres dirigents independentistes més.

L’organització Segi fou declarada terrorista pel Tribunal Suprem espanyol el 19 de gener del 2007 per considerar-la seguidora de les també il·legalitzades Haika i Jarrai. D’aquesta manera, l’alt tribunal va culminar un procés iniciat pel jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón, qui el febrer de 2002 va declarar la il·licitud d’aquestes associacions.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any