Montilla torna a defensar la vigència de l’estatut

  • Avui han pres possessió els nou membres del consell de garanties estatutàries, que substitueix el consell consultiu · Artur Mas lamenta que CiU no hi tingui el pes que li pertocaria segons la representació parlamentària

VilaWeb
Redacció
23.11.2009 - 19:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, José Montilla, ha tornat a defensar avui la constitucionalitat de l’estatut. ‘Malgrat els entrebancs i el pessimisme, l’estatut és viu’, ha dit durant l’acte de presa de possessió dels nou membres del consell de garanties estatutàries, que a partir d’avui substituirà el consell consultiu i que ha de vetllar perquè les disposicions del govern s’adeqüin a l’estatut. D’una altra banda, el president de CiU, Artur Mas, ha lamentat avui que s’intenti reproduir l’esquema del Tribunal Constitucional al consell de garanties, amb una posició majoritària dels membres proposat pel PSC i el PP.’La realitat catalana diu que el primer partit del Parlament és CiU’ però aquesta ‘queda molt per sota’ pel que fa a la seva representació, s’ha queixat Mas, que ha fet un paral·lelisme entre el Constitucional i el consell. El president de CiU ha recordat que al TC només eren representats PP i PSOE i que al Principat, els mateixos partits tenien una posició majoritària.

El consell de garanties estatutàries és format per nou ‘juristes de competència i prestigi reconeguts, amb més de quinze anys d’experiència professional’; sis d’ells, a proposta del Parlament i els altres tres, del govern. El consell de garanties substitueix el consell consultiu i els seus dictàmens seran obligatoris. Els nou membres han pres aquesta tarda possessió del càrrec en un acte en què el president Montilla ha aprofitat per tornar a posar de manifest la vigència i la constitucionalitat de l’estatut.

Montilla ha avisat que el govern no renunciaria a defensar ni a assolir cap dels objectius d’autogovern fixats per l’estatut, i ha exigit de nou ‘sentit d’estat i lleialtat institucional’. Ha remarcat la ‘voluntat insubornable’ del govern de desplegar el text català i ha afirmat: ‘No renunciarem a fer prevaldre el pacte polític’ que va donar lloc a l’estatut. Tot just ahir, el president advertia al Constitucional que una lectura restrictiva del text seria el ‘pitjor servei’ que podrien fer-li a la Constitució.

Enllaços
Notícia relacionada: Mas demana un acord urgent de tots els partits per respondre al constitucional.
Web del consell de garanties estatutàries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any