Cruanyes i Gil Matamala, a la comissió electoral de les consultes

  • Serà l'encarregada d'establir els criteris bàsics a seguir durant la consulta

VilaWeb
Redacció
20.11.2009 - 16:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió electoral nacional de les consultes sobre la independència s’ha presentat avui a Barcelona. Les persones que integraran la comissió són Josep Cruanyes, David Vinyals, Josep Lluís Rodriguez, Carme Sansa i August Gil Matamala. Aquestes persones són les responsables d’establir els criteris bàsics que han de seguir els municipis de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència en la celebració de consultes el dia 13 de desembre.L’organització de la votació, el sistema informàtic que validarà els resultats a les meses i permetrà el recompte a tots els municipis, i la possibilitat d’exercir el vot anticipat són els aspectes que hauran de definir les properes setmanes des de la comissió electoral.

Els membres de la comissió han explicat que cadascun dels municipis tindrà una comissió electoral integrada per membres que no formin part de la Comissió promotora local. Pel que fa a les dades relacionades amb la consulta, el membre de la comissió, Josep Lluís Rodriguez, ha explicat que finalment 153 municipis votaran sobre la independència el dia 13 de desembre, la qual cosa significa un cens d’unes 630.000 persones aproximadament. Tindran dret a vot, ha explicat Rodriguez, aquelles persones majors de 16 anys que demostrin que estan empadronades al municipi. Si es compleix aquesta condició, podran exercir el dret a vot també els residents europeus i els no comunitaris. L’horari de votació serà de les nou del matí a les vuit de la tarda.

L’altre membre de la comissió electoral, David Vinyals, ha explicat que s’ha creat un sistema informàtic comú a totes les consultes per tal de centralitzar les dades de participació i els resultats, així com per garantir que cap persona pugui votar dues vegades. Vinyals ha explicat també que el sistema garanteix l’absolut l’anonimat dels votants.

Respecte a la qüestió del vot anticipat, Josep Cruanyes ha explicat que a la majoria de municipis s’habilitaran oficines de control de la comissió electoral uns dies abans de la consulta, de manera que tothom qui ho vulgui pugui exercir el seu vot. Alguns pobles i ciutats obriran aquesta oficina el proper dilluns 23 de novembre.

Per acabar, Cruanyes ha volgut recordar que ‘les consultes representen una activitat legal i legítima i que, en aquest sentit, qualsevol entitat local pot demanar al seu ajuntament l’ús d’un espai municipal amb les mateixes condicions que altres entitats i esdeveniments’. Si això no es complís, els consistoris estarien ‘atacant directament la llibertat d’expressió’ d’un col·lectiu de ciutadans.

L’organització de les consultes d’Osona Decideix ja ha definit els protocols de la consulta convocada a nivell comarcal. Els criteris de la comarca d’Osona es poden llegir a la pàgina de la campanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any