Relectura digital de ‘El quadern gris’

  • S'acaba l'experiència de traslladar, dia a dia i noranta anys després, el dietari de Josep Pla en un bloc d'internet

VilaWeb
Redacció
16.11.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 8 de març de 1918 Josep Pla (Palafrugell, 1897 – Mas Pla de Llofriu, 1981) va començar un dietari de joventut, que va anomenar El quadern gris. Les entrades del quadern es van allargar fins el 15 de novembre de 1919, just abans que se n’anés a París de corresponsal del diari La Publicitat. Noranta anys després, l’associació Xarxa de Mots va començar el 8 de març de 2008 a traslladar-lo en un bloc digital (BloQG), on s’han anat publicant els escrits coincidint amb les dates que apareixen al dietari de Pla. Passada l’última pàgina, aquest diumenge, els responsables de Xarxa de Mots, Jordi Palou i Ramon Torrents, es mostren molt satisfets per l’èxit de la iniciativa, en què ha confluït ‘l’obra literària, d’un interès fora de dubte; un autor sòlid, per més que sigui discutit; el format de dietari, idoni per a un bloc; els comentaristes, amb una alta participació, i una bona colla de subscriptors’. L’experiència, guardonada amb un premi Lletra l’any passat, també ha permès una interessant relectura de l’obra de joventut de Pla: ‘Hem redescobert ‘El quadern gris’ perquè aquest format ens ha portat a llegir-lo de mica en mica, dia per dia i, sobretot, en comú. S’ha fet dietari real’.’La relectura ha permès alimentar-nos entre tots, sobretot gràcies als comentaris, que obren la visió de cadascú, tant des de l’erudició com des de l’associació d’idees i personatges, les referències a alguns altres autors, etc.’ Una de les aportacions i innovacions de la digitalització del dietari ha estat que s’ha etiquetat cada escrit: ‘Hem treballat amb uns vint-i-cinc conceptes, idees o categories, unes classificacions sempre una mica relatives, potser subjectives’. I, amb l’experiència ja tancada, es pot observar que els apunts o retrats literaris, com també els escriptors que desfilen per l’obra, les referències literàries i les opinions sobre la societat contemporània de Pla són les categories amb més pes dins el seu dietari.

Per mitjà del BloQG, Palou i Torrents també han constatat que ‘l’obra de Pla, l’obra completa, sembla viure al purgatori, per no dir a l’infern’. ‘Les edicions de ‘El quadern gris’, per exemple, presenten una acumulació d’errors alarmant, que vénen de lluny’, expliquen amb certa perplexitat, i expressen el desig que l’edició crítica de l’obra que ja té enllestida el professor Narcís Garolera (comentarista assidu del BloQG) es publiqui ben aviat, perquè ‘una obra indispensable de la literatura contemporània mereix ser tractada amb respecte, com mereixen aquest respecte els lectors’.

L’èxit i la participació del BloQG, ‘superior a l’esperat’, juntament amb el ‘buit’ que els ha deixat ‘passar el darrer full de ‘El quadern gris’ en aquesta lectura’, encoratgen Palou i Torrents a pensar i parlar d’iniciatives literàries semblants a internet, vehiculades com sempre per mitjà de l’associació Xarxa de Mots: ‘Tenim certament algun projecte, però l’anunciarem quan tot serà més madur, potser sense haver d’esperar gaire.’ Mentrestant, es concentren a mantenir RodaMots (amb deu anys al darrere), Minimàlia, Punt de Mira i les webs de Josep Pla i Joan Sales.

Martí Crespo

Enllaços
Canal: VilaWeb Lletres.
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Josep Pla.
Diari de l’Escola: Josep Pla, blocaire.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any