Un acte multitudinari a Taradell inicia la campanya del referèndum a Osona

  • 100.000 persones, el noranta per cent de la població de la comarca, tindran dret a vot el 13 D

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.11.2009 - 09:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de tres-centes persones van omplir anit el Centre Cultural de Taradell en l’acte que donava inici a la campanya pel referèndum sobre la independència del 13 de desembre. Quan falta un mes per a les votacions, Alfons López Tena va anunciar que el referèndum es farà en 40 poblacions de la comarca que representen el noranta per cent dels habitants. Dilluns comença el repartiment de cartells, pancartes i material informatiu, quan ja quedarà menys d’un mes per a les votacions.L’acte d’ahir, que es va fer al Centre Cultural Can Costa i Font, va reunir tres figures relacionades amb la iniciativa: l’ex-portaveu de la Plataforma pel Dret de Decidir, Mònica Sabata; el coordinador general d’Osona Decideix, Alfons López Tena, i el periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal, que van aportar els respectius punts de vista sobres les consultes a partir de l’experiència d’Arenys de Munt.

Crides a la participació

Segons Mònica Sabata, ‘les consultes signifiquen una posada en marxa del dret de decidir’, car ‘el discurs que havíem fet fa dos o tres anys, ara es podrà palpar’. Per a Sabata, malgrat que són ‘consultes simbòliques’, aquestes fan palès un pas important en l’exercici de la democràcia participativa al país i també un avenç cap al sobiranisme. La consulta del 13 de desembre (13 D) ‘ha de ser un exercici de normalitat’, va afirmar Sabata, i va alertar també que ‘seria una llàstima que aquestes xarxes que s’estan creant es quedin en un sol dia perquè tenim molt camí a recórrer’. Vicent Partal també va fer una crida a la participació i va reflexionar sobre la incidència internacional de les consultes: ‘estem en una cruïlla històrica, ens hem de posar les piles i podem tocar una aspiració que fa molts anys semblava impossible’, va dir.

Segons el periodista, la situació catalana no és aliena als canvis històrics d’abast mundial, com la caiguda el mur de Berlín o l’elecció de Barack Obama, car amb aquestes noves premisses els petits estats avui tenen més bona premsa internacional. ‘Una prova d’això és que vuit dels 12 països on es viu millor del món són del mateix tamany que Catalunya’, va afirmar Partal, i va prosseguir: ‘tenim la capacitat de ser un país com aquests, però ens ho hem de creure’. Per a Partal la celebració d’un referèndum oficial sobre la independència pot ser imminent: ‘l’any vinent hi ha eleccions i hem d’aconseguir que tots els partits polítics hi acudeixin dient que estan a favor de fer un referèndum sobre la independència i que, si la gent ho vol, convoquin des del Parlament un referèndum’.

Alfons López Tena, coordinador general d’Osona Decideix, va cloure l’acte recordant ‘el rigor i la fermesa’ del referèndum osonenc, que demostrarà, segons ell, ‘que els catalans estem en condicions de construir un estat’.

La coordinadora taradellenca va recordar que el pròxim acte serà divendres 20 de novembre, i servirà per explicar als taradellencs els detalls del procés de la consulta. El 27 de novembre, el 10 i el 12 de desembre també es faran actes a la localitat osonenca, com ara xerrades i menjars populars.

Enllaços
Vullvotar.cat continua sumant adhesions i ja n’aplega 11.400.
Notícia de Vilaweb: Girona, la capital més gran que dóna suport a una consulta sobre la independència”
Web de la Plataforma Osona Decideix

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any